Масови пропуски в българското законодателство позволяват на хората, които упражняват домашно насилие да го правят безнаказано, предаде репортер на TrafficNewS.bg. Оказва се Пловдив е градът с най-тежко пострадали жени от домашно насилие. Това показват последните данни за този вид престъпление. Културната столица на Европа през 2019 година е и с най-много заведени дела на глава от населението. От пловдивска фондация предлагат промени в закона, които да ограничат домашния терор. Още по темата от Милена Кадиева - в новините на ТРАФИК ТВ:

 

 Припомняме, че Пловдив беше потресен , когато мъж преби съпругата си пред очите на децата им. Последиците от насилието останаха за цял живот. Първата стъпка е пострадалите да подадат молба в съда за заповед за незабавна защита. С нея се определят мерки срещу насилника. Най-важните са отстраняването му от общото жилище и забрана да доближава дома, работата и местата за отдих на жертвата.

Един от основните проблеми е начинът, по който се доказва домашният тормоз. Изходът за тормозените жени е развод. Хората, които защитават правата на жертвите от домашно насилие настояват за промени в законодателството.

Ако нападателите нарушат забраната да доближават жертвата, ги грози затвор до три години. Анализите показват, че обект на насилие често са и възрастните хора от страна на техните деца и внуци.А насилниците са от всякакви възрасти, професии и социални групи.

TrafficNewS.bg