Новата формула за такса смет, според която ще се плаща по броя на живеещите в жилището, ще се въведе не от началото на 2024 г., а от 1 януари 2025 г. Това стана ясно в сряда при подписването на споразумение между НСИ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). По силата му статистиката ще предоставя безплатно на общините официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броя на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата, уточниха от статистическия институт.

Общините имат още много работа до достигането на окончателен резултат, призна изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Следващата стъпка от процеса е приемането на наредба на Министерството на финансите за методиката, по която ще се изчисляват трите основи - по брой обитатели на имота, по количество на изхвърления боклук и по вместимост на контейнерите. Тя трябва да бъде приета до 31 март 2024 г.

Все още не може да се каже дали общините масово ще изберат за база броя ползватели на имота, който изглежда като най-лесния за администриране вариант, но и най-далечен от идеята за облагане на реално изхвърленото количество отпадък.

Основното притеснение на местната власт е, че новата формула драматично ще завиши таксата на голяма част от домакинствата за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията за събирането, извозването и третирането на сметта. Смята се, че бизнесът генерира около 30% от отпадъка, но за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се очаква съотношението да се преобърне, което да доведе до поевтиняване на таксата за бизнеса и поскъпване за гражданите, което общините гледат да избягват.