Тази седмица стана ясен предварителният проект на подробния устройствения план (ПУП) на Борисовата градина в София, който ще подлежи на обществено обсъждане. И веднага отприщи нови спорове и съмнения. Все пак става въпрос какво ще се случи през следващите 20 години в една от най-големите зелени площи на столицата.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев първи реагира и дори заплаши да даде проекта на съд, защото в него били допуснати много неточности.  В повечето случаи те касаят обекти, които са под шапката на спортното министерство. Според Кралев имоти, които са държавна собственост, са включени в съсобственост с други имоти, без за това да е дадено съгласие. Граждани пък настръхнаха в социалните мрежи дали няма да се отворят вратички за застрояване в парка, който е сред любимите места за отдих на софиянци.

Предложеният за обсъждане ПУП всъщност е преработеният вариант на „Ковачев Архитекти" ЕООД, които вече го представиха веднъж  през 2017-та година. Визията на проекта е определяна като „консервативна”.  Действително, тази дума често се споменава в плана. От него става ясно също, че макар преобладаващата част от парка да е защитена зона, на неговата територия има всички видове собственост -държавна, общинска, частна, което може да се превърне в бомба със закъснител. Още по-притеснително е, че  в проекта изрично се признава, че някои обекти не са с изяснена собственост.

 Какво предвижда планът?

Втората най-използвана дума в проектното решение  след „консервация” е „възстановяване”. А именно възстановяване на изчезнали знакови обекти и съоръжения в парка, които сега могат да се видят само в архивите.

Сред тях е прочутата лятна къпалня „Мария Луиза”,  която от 20 години е напълно занемарена и се руши. Тя е открита през 1939 г. с името "Република" и е първата къпалня в столицат. През 2002 г. общинското дружество "Софийски имоти" обаче апортира общинския имот в съдружие с представители на групировката ВИС 2. Така уникалното съоръжение на практика е подарено без в общината да влезе и стотинка. В момента 52% от къпалнята е притежание на частната компания "Парк Мария Луиза", а общината държи 42 на сто.

Наскоро управителят на частното дружество Николай Проданов увери, че къпалнята ще бъде възстановена и в нея ще има хотелски комплекс, като проектът е съобразно новия ПУП и е обсъден с главния архитект на София Здравко Здравков.

„Частната собственост практически не следва да възпрепятства отварянето на къпалнята за ползване, затварянето й обаче се приема в ПУП като вреден за обществеността акт. Къпалнята е свидетелство и за качеството на живот на софиянци през 40-те години на ХХ век. Големият обществен интерес към къпалнята днес е видим. Гореизложеното дава основания за определяне на Лятната къпалня „Мария Луиза” като обект със самостоятелна висока културна значимост, за който е необходимо да се определи самостоятелна превантивна устройствена защита в рамките на охранителната зона на резервата”, пише и в проекта на арх. Ковачев.

Като конфликтен казус в новия ПУП се очертава и съдбата на стадионите „Васил Левски” и особено на „Българска армия” . За тях според проекта се допуска модернизация чрез частично покриване на трибуните с леки подвижни козирки, но не и друг вид намеса в архитектурата на стадионите. Т.е. не могат да бъдат събаряни, разширявани или надграждани.

Спортният министър Красен Кралев обаче вече обеща на собственика на ЦСКА-София Гриша Ганчев съдействие за построяването на почти нов модерен стадион върху "Българска армия". Идеята е в пълно противоречие с ПУП и там се очаква тежки спорове и конфликти.

"Доколкото съм говорил с главния архитект, може да се строи в рамките на "чашата" на стадиона, не може да се излиза от нея. Ще има проблем с паркинга, но трябва да се дискутира. Всичко зависи какъв проект ще се представи в Столична община. Аз също искам да видя проекта, с който "армейците" ще кандидатстват и който заедно трябва да правим", заяви наскоро Кралев.

 

Съпротива сигурно ще има и срещу предвиденото в новия ПУП тотално разчистване на всички преместваеми обекти около езерото "Ариана". Става въпрос за всички павилиони и кафенета, които сега са окупирали територията около това емблематично за София езеро. Според архивните данни, край Ариана е имало бирария и ПУП иска да я възстанови с уточнението, че в нея трябва да се продава предимно бира. Ресторантът откъм Националния стадион се запазва, но всички тенти, чадъри или сенници трябва да бъдат в неутрални цветове - бяло, нюанси на охра, зелено. Функцията на езерото „Ариана” като ледена пързалка през зимата се запазва.

Сериозни промени предстоят за „Маймунарника” или „Трите дансинга”, което си спечели славата на любимо място за концерти и купони. Там ще бъдат възстановени три кръгли танцувални площадки, които има и сега, но всичко останало ще бъде премахнато. Интересен момент е , че според ПУП на това място не бива да се сервират високоалкохолни напитки.  

През 40-те години на миналия век в Борисовата градина е учредено общинското Детско игрище и „училището на открито” и климатично игрище за „телесно слаби деца”. Целта на училището на открито е децата с белодробни проблеми,  да се учат на чист въздух. По архивни данни, твърди се в проекта, училището е разполагало с три сгради. Също според него, те трябва да бъдат възстановени.

Възстановен ще бъде и „Горски дом” – дървената композиция на майстор Рачо Ангелов – „недвижима културна ценност, чиято материална, образна и функционална автентичност е неразделно свързана с парка”, както пише в проекта.

Изграден ще бъде музей „Зелена София”, който според плана ще допринесе за културата, но и ще поеме в себе си администрацията на парка. Той ще се намира между между Розариума и ул. „Драган Цанков” с кота корниз 10 м. (3 етажа). „Изграждането на подземен паркинг в този участък ще предостави възможност за улесняване на достъпа.”, посочва се още в плана. В него се предвижда „посетителски и информационен център, поемаща и администрацията на ОП"Паркове и градски градини". Площта, която ще заеме от парка е 540 кв.м.

ПУП предвижда и изграждане и на подлез между метростанцията „Васил Левски” и Строителния техникум, за да улесни пресичането на учениците.

Още една интересна идея е отварянето на Телевизионната кула за посещения от граждани, които ще могат да хвърлят поглед към София от 106 метра височина.

Съмненията:

Новият ПУП крие поредните съмнителни сделки около терените в парка, твърдят много граждани в започналите дискусии в социалните мрежи за предстоящите промени в Борисовата градина. Както стана ясно, въпреки че по-голямата част от територията е със защитен статут като паметник на парково изкуство, собствеността е смесена. Според една от потребителите – Гергана Пирозова, планът изобщо не предвижда възстановяване на лятната къпалня, а единствено казва, че не е добре да стои затворена.

„Около Капитолия - частна, собственост на наследниците на Фатик, предстоят три нови сгради - едната, триетажна, щяла да бъде музей на Зелената памет - не е шега това. До Маймунарника, върху терен с неизяснена собственост!!! ПУП-а предвижда застрояване на три триетажни сгради с ограничен достъп, т.е. ограда и билети (частен), защото през 1936 година там имало Климатично училище!!! - какво е предназначението на тези три нови сгради ПУП-а мълчи.”, допълва още тя и споменава още една липса в плана – Летния театър.

Повече яснота за бъдещето Климатично училище дават специфичните правила и нормативи към ПУП, в които е записано, че  ще бъдат възстановени архитектурни обеми според налични архивни данни и ще бъдат гарантирани публичните функции на обекта. При липса на архивни данни, обаче, „се допуска създаване на нова паркова композиция в стила на останалата част в прилежащата територия обекта”.

В същия документ са посочени и обектите от Борисовата градина, които са за ограничено обществено ползване:

И се посочва, че около тях е допустимо да има ограда, макар и предварително одобрена и в унисон с цялостната визия на парка. Има и друга особеност: „Достъпът до и в обектите за ограничено обществено ползване по чл.8, ал. 1, т. 2 се регламентира с пропускателен режим – таксуване, работно време и други в зависимост от предназначението на обектите.” Което означава, че изредените по горе обекти на практика няма да може да се ползват масово от столичани.

„Дендрариума” също може да е с режим на достъп за посетители според ПУП. На езерото „Ариана” пък се допуска поставянето на високи фонтани с художествено осветление и музика.

 Вероятно всички спорни моменти ще доведат и до горещи дебати в предстоящото публично обсъждане на новия план за Борисовата градина. За съжаление това ще стане в навечерието на местните избори наесен, което означава, че наред с обществения интерес силно присъствие ще имат и полическите интриги.