Делото във Върховен касационен съд, с което частният съдия изпълнител Величко Апостолов се опитва да спаси отнетите си права, се е отложило за пореден път, научи TrafficNews.bg. То е било насрочено за 9 октомври, но скандалният ЧСИ е поискал ново отлагане. Неуспешният кандидат кмет обжалва решението на Камарата на съдебните изпълнители да отнеме правата му. Това е петото отлагане на делото във ВКС, припомнят юристи и изразяват учудване от случващото се. Според тях се прилагат различни юридически хватки за протакане на делото. Камарата на частните съдебни изпълнители отне правата на Апостолов за три години след серия скандали  и множество жалби, свързани с работата му.

В началото на годината  Община Пловдив заведе дело срещу него с иск да върне в градския бюджет неправомерно взетата такса в размер на 86 000. Парите са били платени на Апостолов в края на 2010 г. във вид на такса във връзка със задължението на общината към НАП. Като страна по изпълнителното дело съдия-изпълнителят трябваше да провери в какъв размер са задълженията. Въпреки уведомлението от НАП, че сумите подлежат на уточнение, Величко Апостолов избързва да наложи запор на банковата сметка на общината и да си прибере такса за обслужването в размер на 86 000 лева. Впоследствие се оказва, че задължението е било в пъти по-малко, а освен това - погасено. От НАП са предупредили Апостолов да спре изпълнителното дело, но той вече си е прибрал хонорара.

Името на Величко Апостолов нашумя в публичното пространство, след  като прехвърли акциите на общинската фирма за обществено хранене “Ритон” на реститути за 50 000 лева дългове. В продължение на две години се точеха разправии за харизаното на безценица дружество, при това - от бившия служител на общината. Докато компетентните органи изясняваха дали има далавера при прехвърлянето на акциите за нищожния дълг, фирмата бе обезкостена и дружеството беше обявено в ликвидация.

Следващото дело е насрочено за 23 октомври. 

TrafficNews.bg