Малко преди 16 часа ГКПП Лесово бе отворен, а трафикът на автомобили започна поетапно да се въдстановява.Стотици тирове и камиони останаха блокирани с часове, докато на митническия пункт течеще спецакция на ДАНС.Митничари от две смени бяха задържани  малко след 19 часа в събота, проверката е продължила близо близо 30 часа.По официална информация на прокуратурата Разследването е за корупционни действия, осъществени от служители на агенция „Митници” в ГКПП „Лесово”.

Операцията, която е разпоредена и координирана от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, е започнала в 23.30 ч. снощи. Разследването е за корупционни действия, осъществени от служители на агенцията "Митници" в ГКПП"Лесово".Ръководството на агенцията и директорът й Ваньо Танов са оказали пълно съдействие на разследващите, посочват от прокуратурата.
В хода на разследването към момента са извършени претърсвания на над 40 адреса (служебни помещения в ГКПП и домашни адреси), проведени са и множество разпити и разпознавания от агентите на ДАНС и прокурорите, иззети са пари в левове и различна чужда валута (евро, щатски долари, турски лири и др.).
От прокуратурата обявиха, че подробности за акцията ще бъдат съобщени утре.

По-рано днес председателят на легия "Антимафия" Григор Здравков разказа пред OFFNews, че целият митнически пункт е бил заграден от 30-40 служители на ДАНС. Някои от тях са влезли откъм Турция. Натръшкали са цялата смяна. В същото време са повикали извънредна смяна, която е била в почивка. Извънредната смяна е трябвало да поеме дейността на митничарите, които са били арестувани, но е останала извън границите на КПП-то и някъде около 23 часа са им казали, че пунктът изобщо няма да бъде отварян.

Сигналът е за организирана престъпна група, рекет, контрабанда на акцизни стоки.На митнически пункт "Лесово" работи братът на зам.-шефа на митница "Свиленград" Георги Константинов, когото го бяха съдържали с наркотици (2 кг амфетамини).Акцията и резултатите от нея вероятно ще бъде използвана, за да се форсира обединението на НАП и Агенция "Митници", смята Здравков.

TrafficNews.bg