Велико Търново отменя масови прояви заради ръста на вируса. През последното денонощие в област Велико Търново са диагностицирани 113 нови случаи на COVID-19. Петима са починалите. Така, към днешна дата 14-дневната заболеваемост е  349,1 на 100 хил. души население. Ако тенденцията на заразяване се запази, не е изключено до дни областта да влезе в тъмночервената зона.

„Има някаква нова разпоредба от 12-13 август, а на момента парите нали дето трябва със стари, задни месеци, не ни ги изброиха. Рискуваме си живота за няма и що. Да дойде здравния министър той да кара“, оплакват се шофьорите.

За последното денонощие COVID пациентите минали през спешното са 10. Двама от тях са настанени директно в реанимация. Инфекциозните отделения в областната болница са три, с готовност за четвърто. Обособени са и COVID зони.

„Има си обособени стаи, в които се лекуват и родилки, и деца с коронавирусна инфекция“, обясни д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов.

Общините Павликени и Килифарево първи отмениха масовите мероприятия.

По завършен цикъл на ваксинация област Велико Търново се нарежда на 11-то място.

Междувременно в две детски градини в община Велико Търново са наложени мерки за карантина заради заболял от COVID-19 персонал. Засегнати от заболяването са детска градина „Ален мак“ във Велико Търново и градината в село Ресен.