За рядко, но опасно усложнение при българчета след прекарана инфекция с COVID-19 съобщи БНТ. У нас само за два месеца при повече от 20 деца от края на ноември досега се наблюдава тежко протичане на така наречения Мултисистемен възпалителен синдром. Найпритеснителното при него е, че причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален.

В момента деца в тежко състояние се лекуват в болници в София, Пловдив и Варна. Все още не се знае реалният брой на засегнатите от заболяването деца. Предполага се, че прекаралите го в по-лека форма са много повече от 20. Ако 3-4 седмици след прекарано заболяване, дори безсимптомно, детето вдигне температура и не се чувства добре, потърсете медицинска помощ, казват лекари. Първият случай е засечен в Педиатричната болница в столицата, а вчера там приемат шестия малък пациент с миокардит. Детето няма навършени 2 години и е в стабилно състояние. "При тези деца много бързо се развива този шок синдром, много остра дисфункция на сърдечния мускул, която води до много бързо спадане на кръвното", твърди доц. Албена Телчарова. "Коварното на този синдром - обяснява д-р Калин Лисички - е че той започва след като децата вече са преболедували - от 2 до 6 седмици".

Всички деца били предразположени към това, имало както абсолютно здрави така и такива с придружаващи заболявания. "Имаме хематологични отклонения, в кръвната картина, в статуса на съсирване, може да имаме кожен или лигавичен синдром - реакция от много органи и системи. Почти 100 процента от пациентите имат оплаквания от коремни болки, разстройство. Децата трябва да се наблюдават за прояви на учестено дишане", съветва д-р Телчарова. Изследвания показват, че такива случаи се появяват месец след пик на епидемия, както става и у нас. Най-тежките случаи се лекуват в Кардиологичната болница в София.