С решение на Министерски съвет се отчуждават частни имоти в градовете Момин проход и Костенец, необходими за изграждане на железопътна линия София - Пловдив. Той е част от проект "Модернизация на железопътната линия София - Пловдив на жп участъци София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември", в урбанизираната територия на община Костенец.

Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и се осигуряват по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020".

Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

По решение на Министерския съвет имоти, които са частна държавна собственост и са в управление на Висшия съдебен съвет, стават публична държавна собственост. Два от тях са в град Враца и представляват едноетажна сграда с площ 21 кв. м на ул. "Димитраки Хаджитошев" № 30, както и терен с площ 1099 кв. м на бул. "Демокрация" № 14 заедно с част от първия надземен етаж на триетажна административна сграда без фоайето, два гаража и два склада, изградени върху поземления имот. В гр. Мездра се променя статутът на два самостоятелни обекта съответно с площ 68,30 кв. м и 72,70 кв. м на четвъртия етаж на административна сграда, намираща се на ул. "Иван Вазов" № 2.