Днес отбелязваме Международния ден на безследно изчезналите лица. Той е вдъхновен от страданието на хиляди хора, чиито близки и роднини са в неизвестност. 

Общото събрание на ООН прима Декларация за защита на всички лица от насилствено изчезване чрез резолюция 47/133 на 18 декември 1992 г. Смята се, че тайно лишаване от свобода се практикува в около 30 страни. Работната група на OHCHR регистрира около 46 000 случая на хора, изчезнали при неизвестни обстоятелства само за година.

Денят се отбелязва от 2003 г. предимно в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата, жертви на сексуално насилие.

От 2007 г. Европейската комисия резервира номер 116000 като общ номер за гореща телефонна линия за съобщаване за изчезнали деца на цялата територия на EС и призова държавите членки да извършат необходимата подготовка и да го приведат в действие.

През 2010 е подписана конвенция, в която насилственото отвличане е квалифицирано като престъпление срещу човечеството, както е регламентирано и правото на жертвите на отвличания да научат за причините, хода на разследването, резултатите от него и за съдбата на безследно изчезналите.

Всяка година набъбва броят на българите, които изчезват мистериозно. За мнозина не се пише, не се разбира - тях просто престава да ги има. Част от тях стават жертва на трафик на хора, други биват умъртвявани или губят живота си при неизяснени обстоятелства, а телата им понякога дори не биват намирани. 

Някои пък влизат в хрониките на МВР за изчезнали лица. Част от тях се прибират, други не. Някои са отвлечени, други сами желаят да отидат в изгнание. 

159 българи са с жълта бюлетина за "Изчезнали лица" в базата данни на Интерпол, a от тях 18 са обявени в неизвестност тази година. Междувременно в България продължава да няма единен регистър на изчезналите. 

Никол е на 5 години и изчезва безследно на 30 юли тази година. Нейното лице не е показвано по медии, въпреки че и на него е залепен жълтия етикет на Международната криминална полиция. В списъка на изчезналите през 2018 попадат още 17-годишната Борислава от София, 13-годишната Емине, последно видяна в Нови Пазар и 16-годишната Бети, която по времето на изчезването си е била на територията на Германия. 

Две пловдивчанки също продължават да фигурират в списъците на Интерпол - Дарина Борисова изчезва миналата година на 14-годишна възраст, докато е била в Пазарджик, а Мария Здравчева, която днес трябва да е на 72-години изчезва през 2010 от Първомай. И двете жени до ден днешен са в неизвестност. 

Това са само случаи, поместени в Интерпол, ала по неофициални данни близо 1000 българчета под 18-годишна възраст изчезват само за година и едва 80% от тях биват намирани. 

Освен непълнолетни и малолетни, другата особено рискова група е тази на възрастните хора. 

TrafficNews.bg отправя апел към всички граждани да съблюдават зорко за съмнителни случаи на отвличане, както и да проверяват често своите близки и роднини за евентуални проблеми или потенциални контакти с хора, занимаващи се с уреждане на работа в чужбина.