Стартира процедурата по оценяване на предложенията за учебници на първи и пети клас. Внесени са 143 проекта от 27 издателства. За първокласниците вариантите са 58, а за учениците в пети клас - 85. Всички тези учебници обаче ще влязат в сила не от тази, а от следващата учебна година, с изключение на спорния учебник по История и цивилизация за пети клас, който ще се използва още от 15 септември.

Пловдивските учители са едни от тези, които ще оценяват дали предложените учебници са приложими в обучението. Учебниците вече са пристигнали в Пловдив и от днес преподавателите започват да ги четат. Какви са критериите, на които трябва да отговаря добрия учебник – отговорът потърсихме в едно от най-големите училища в Пловдив – 45-то ОУ „Димитър Талев”. Чуйте коментара на директора на учебното заведение Ирина Чолакова пред TrafficNews.bg, която е и начален учител:

Оценяването ще премине през два етапа. Първо, комисия, определена от министъра на образованието, ще разгледа предложените проекти. А след това те ще бъдат подложени на втора оценка, която се прави от всички учители, преподаващи по тези учебни предмети. Така ще стане ясно дали учебникът е приложим и в практиката.

Срокът за оценяване на предложените проекти е не по-дълъг от 6 месеца. Както вече стана ясно, учениците в първи и пети клас ще влязат в класните стаи с нови учебни програми, но ще учат по старите учебници. Единствената новост е за този по история. В момента той за втори път се преглежда от учителите. Оценката им трябва да стане ясна до края на август.

TrafficNews.bg