Още един областен град издаде заповед за отварянето на парковете. Кметът на Велико Търново Даниел Панов написа във Фейсбук страницата си всички правила за посещението на зелените площи. По-късно се очаква и Пловдив да обяви своите правила и местата за посещения.

Ето ги и тях:

От утре посещенията във всички паркове във Велико Търново ще бъдат разрешени. Те ще бъдат отворени както за родители с деца, така и от спортуващи при условията на специална организация във връзка с противоепидемичните мерки.

Родители с деца на възраст до 12 години ще могат да ползват парковете във времето между 9,30 и 18,30 ч. Възрастните трябва да са най-много двама, разстоянието между семействата да е най-малко 2,5 метра. Забранени са събирането на различни семейства на едно място, ползването на детески площадки, спортни съоръжения, сядането на пейките и в тревните площи.

Спортуващите ще могат да ползват парковете в часовете преди 9,30 ч. и след 18,30 ч. Те трябва да се движат самостоятелно.

Разходките на кучета остават при досегашния ред – в специално обособените пространства в парковете „Дружба” и „Колю Фичето”, както и в парк „Света гора”. Собствениците на кучета трябва да се движат самостоятелно и да ползват парковете в същите часове, като спортуващите – преди 9,30 и след 18,30 ч.

Задължително е всеки да бъде с маска или шал.

Пешеходните алеи в парковете ще бъдат периодично дезинфекцирани.

Новата организация ще бъде съобразена с инструкциите на Националния оперативен щаб.

Парковете във Велико Търново са с достатъчно много входове и достатъчно широки алеи, за да бъдат ползвани разумно от всички. Общински служители и доброволци ще следят за реда и да няма струпване на хора. Разпоредил съм още днес те да бъдат инструктирани с новата организация.
Разчитам на вас и на вашата гражданска съвест, великотърновци. Нека продължаваме да спазваме мерките срещу Covid-19, както досега.