Председателят на парламента Цвета Караянчева току що беше оперирана в болница "Лозенец", известна повече като Правителствена, след като пострада в катастрофа тази сутрин. "Има фрактура на лява раменна става и тя трябва да бъде оправена", обясни директорът на Университетска болница “Лозенец” проф. д-р Любомир Спасов. Според него възстановяването на Караянчева сега зависи от много фактори, но вероятно до един месец тя ще бъде абсолютно възстановена и трудоспособна.

Той обясни също, че превозването с хеликоптер на шефа на Народното събрание от болницата в Шумен до София е било наложително. 

"Никой не може да се ориентира какво е било състоянието ѝ след катастрофа, дали има вътрешен кръвоизлив или не. Тук направихме скенер на главата, шийните прешлени. В спешни ситуации това се преценява на място.

Аз я видях тук. Тя беше в стабилно състояние, но с много силна болка по време на транспорта. Обезболихме я и я изследвахме. Когато пристигна ѝ бяха направени всички видове изследвания- скенер, магнитен резонанс, ехография на коремни органи и други", обясни д-р Спасов.

Колата на НСО, в която се возеше шефът на Народното събрание, се блъсна с "Ауди А4", управлявано от 31-годишна жена, по пътя от Силистра за Шумен. Инцидентът е станал на около 150 м след разклона за село Върбак. 

Според предварителната информация шофьорката на немското возило загубила контрол заради пясък върху асфалта при ляв зявой и това довело до катастрофата. Още преди КАТ да се произнесе, от НСО заявиха, че вината за инцидента не е на техния шофьор и бързата му реакция е предотвратила по-тежки последствия за Караянчева. 

Свидетели на катастрофата твърдят, че жената, която била зад волана на "Ауди А4"  се ударила в банкета при опита да направи път на първата кола от кортежа, при което изпуснала кормилото и навлязла в насрещното, където се блъснала в мерцедеса с Караянчева. Шофьорът от НСО успял да извърти лимузината и така ударът не бил челен, а страничен.

В аудито са пътували 33-годишният съпруг на шофьорката и 10-годишното им дете,  които след преглед в шуменската болница са пуснати да си ходят. 

Караянчева пък написа във Фейсбук, че положението й не е критично. "Здравейте, приятели. Пиша тук, тъй като нямам възможност да отговоря на всички обаждания - да, претърпях пътен инцидент. Добре съм и ви благодаря за загрижеността. Имам счупена раменна става. Изказвам своите благодарности на екипа в болницата в Шумен. Доколкото съм информирана, и останалите участници в катастрофата са добре", написа шефът на парламента в социалната мрежа.

Веднага след като Караянчева е била прегледена в болницата в Шумен от София е изпратен хеликоптер, който я докара точно в 17,07 в болница "Лозенец".

 

Цвета Караянчева след инцидента: Добре съм, имам счупена раменна ставаПредседателят на Народното събрание е настанена в болница в Шумен след катастрофата