Опасни за здравето нива на фини прахови частици отчита и днес системата "ЕърСофияИнфо" в почти цялата столица. До 10 пъти е превишена нормата за замърсяване в столичните квартали Овча Купел, Красна поляна, Западен парк, Орландовци и Сухата река. 
 
Датчиците на Европейският индекс за чистота на въздуха показват, че освен в София, лошо качество на въздуха има още в Пловдив, Перник, Русе и Горна Оряховица. 
 
Затвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха – тези поправки в Наказателния кодекс обмислят от ГЕРБ в битката срещу фините прахови частици.

Според управляващите вариант за по-строги наказания за тези, които замърсяват като горят непозволени материали, е затвор от 1 до 5 години.  Има и опция за глоба от 5 до 30 хиляди лева. 

В Закона за чистотата на атмосферния въздух, който предстои да бъде приет окончателно, се предвижда глоба за кметовете, ако има замърсяване на въздуха повече от 35 дни в годината.

Освен по-строгите наказания, управляващите обмислят и прилагане на мярка – обществен труд, за гражданите, нарушили закона.