Тролейбусният транспорт в Пловдив окончателно остава в историята. Причината за това е стартиралата от днес процедура за премахване на контактната мрежа на тролеите. От години те не се използват и са опасни, а от фирмата, която стопанисва жиците обясняват, че умишлено са били саботирани от общината, за да спрат тролейбусите в града.

Масово премахване на жици за тролейбуси в Пловдив. Тък като от години градът е без тролейбусен транспорт, те реално не се използват. Причината за премахването на жиците обаче е, че те са в лошо състояние и има опасност някоя от тях да причини инцидент. Гледните точки по темата - във видеото на TrafficNews.bg

Ръждясала и провиснала е контактната мрежа в целия Пловдив. Тролейбуси от няколко години не се движат, а през 2012 години извънгабаритен камион къса жиците край Централна гара и те убиха 42-годишна жена. Това са част от аргументите за демонтиране на опасните участъци.
„Редовно има скъсани проводници, редовно има инциденти. И с цел обезопасяване живота и здравето на гражданите, а съответно и имуществото им, преминахме към демонтажа. Тежестта на тези елементи е изключително голяма. Недай си боже някой от тях да се откъсне и да удари човек.”, обяви пред TrafficNews.bg кметът на Централен Георги Стаменов. 

Демонтажът на жиците се извършва на местата, където те са в най-лошо състояние и са опасни за гражданите. След премахването им, те ще бъдат предадени на синдика на фирма „Градски транспорт”.

„Предметът на нашата задача тук е да отстраним онези проводници, въжета и елементи от контактната мрежа, които не са в стандартните норми. Те трябва да бъдат премахнати, за да няма опасност за живота на гражданите. Цялата тази мрежа, когато не се поддържа, тя е скачена, когато се удари тук, може да падне на Централна гара.”, съобщи инж. Иван Арабаджиев от фирмата, която демонтира мрежата. 

Собственикът на "Градски транспорт" Ангел Батаклиев заяви, че ще обжалват решението на съда и обясняват, че по този начин завинаги ще бъде премахната възможността за връщане на тролейбусния транспорт, който е най-екологичен. Пловдивчани също имат мнение по темата.

300 хиляди лева струва премахването на контактната мрежа засега. Ако се наложи обаче тя да бъде изградена наново, ще са необходими над 50 милиона лева.

TrafficNews.bg