Пожарът над Кресна продължава. След като изглеждаше близко до овладяване през днешния ден, пожарът в Кресненското дефиле отново се разгоря тази вечер по тъмно, съобщи bTV.

Около 20 ч. тази вечер отново е пламнал районът преди село Влахи – т.нар южен фронт на пожара, който се водеше за загасен.Към мястото са тръгнали пожарникари.

На северния фронт над път Е79 пламъците също са се засилили. В битката с огъня участват стотици огнеборци, военни, горски и доброволци, както и тежка техника и вертолети.

За четири денонощия огънят погълна над 15 хиляди декара горски масиви. Специалистите определят случващото се като истинска екокатастрофа. Според специалистите възстановяването на гората ще отнеме десетки години. А нанесените щети на природата са за около 15 млн. лв.

Инж. Дамян Дамянов директорът на Югозападното държавно предприятие: Голяма щета. Първо почвеният, плодородният слой, той е изгорял. Поне десетина сантиметра, което означава, че оттук натам трябва да бъде изчистена изгорялата гора, изгорялата дървесина, да бъде изнесена. След това трябва да се направи една сериозна обработка на почвата, за да може да пристъпим към следващия етап. Това е залесяване наново.

Изгорелите дървета са иглолистни, бял и черен бор. Новото залесяване ще бъде предимно с широколистни видове. Процесът по залесяване ще бъде изключително труден и скъп, предвид наклонения и труднодостъпен терен.

40-годишна гора е напълно унищожена. Според специалистите, за да бъде тя възстановена, ще трябват минимум 15 години, съобщава БНТ. Освен напълно унищожената растителност, засегната се оказва и фауната в Кресненското дефиле.

Инж. Дамян Дамянов директорът на Югозападното държавно предприятие: В цялата тази площ сигурно има доста изгорели костенурки, най-вече. Предполагам, че и други тревопасни, зайци и други. Те по-бързо ще се възстановят, тъй като тревата още догодина ще тръгне. Но храстовата и дървесна растителност чувствително по-бавно ще бъдат възстановени, което ще наруши като цяло местообитанието за дивеча, а пък и за домашните животни, които не са малко.

Голяма част от горските пожари са причинени от човешка непрежност, затова специалистите съветват да хората да бъдат внимателни къде палят огън.

Снимки: БТА; Основна снимка: БТВ