Ситуацията след изборите ще е изключително сложна заради очакванията за 6,7 или дори 8-партиен парламент. В това са единодушни социолозите от водещите агенции в последния ден на предизборната кампания, които представиха прогнозите си пред „Нова телевизия“.Според Кольо Колев от „Медиана“ разпределението на мандатите ще е такова, че дори и три партии трудно ще формират кабинет след изборите. Според резултатите от проучванията на неговата агенция, които са правени със собствени средства, ГЕРБ ще имат 80 депутати, БСП 53, а ДПС – 33. ББЦ ще има 21 депутати, Патриотичният фронт – 19, а Реформаторският блок – 18.

По-вероятен е седемпартиен парламент, каза Колев и допълни, че в такава ситуация ГЕРБ и Реформаторите, дори и с Патриотичния фронт, не биха могли да формират кабинет. „Ще трябва да търсят четвърта“, каза социологът. Според него е въпрос на политическа зрялост дали ще се сформира четирикоалиционно правителство, или ще има нов иизбори.

„В политиката не се казва никога, няма забранени партньори“, каза още Колев. Той предположи, че и на Сакскобургготски не му е било лесно да направи кабинет с БСП и ДПС, или пък на БСП с ДПС миналия мандат.
Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг обаче е възможен кабинет ГЕРБ-Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Другият вариант според него е правителство на малцинството на  ГЕРБ и Реформаторите, които според проучванията на Центъра няма да имат над 120 депутати, а около115-116 избраници общо. Другият вариант са избори, каза Павлов.

Според прогнозата на Юлий Павлов, която е правена със средства на Центъра за анализи и маркетинг, ГЕРБ ще имат 35,5%, БСП – 21%, ДПС – 14%, РБ – 7,2%, Патриотичният фронт – 5,4%, ББЦ – 5,1%, Атака – 4,5%. Павлов изключи коалиция на ГЕРБ с БСП или ДПС и нарече такъв вариант „политически изключен“.

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг също прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторите сами няма да могат да съставят кабинет и ще имат нужда от Патриотичния фронт. Според прогнозите на Института, правени със собствени средства, ГЕРБ ще има между 94-100 депутата, БСП – 49-51, ДПС – 42-45. Реформаторите вероятно ще вкарат най-много 18 депутати, ББЦ и Патриотичния фронт – по 13.

Според повечето социолози „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента, а прогнозите им са, че националистите на Сидеров засега имат малко над 4 на сто. АБВ на Георги Първанов пък е малко под 4%.

TrafficNews.bg