500 хил. лева – толкова е склонна да задели Община Пловдив за трите фирми превозвачи, които обслужват градския транспорт под тепетата. Преди две седмици Петко Ангелов, Димитър Чолаков и Веселин Дошков заявиха, че са готови да спрат автобусите, ако Община Пловдив не вдигне дотациите към тях. Те казаха, че загубите им на година са 3,6 млн. лева, а всеки момент може да обявят фалит.

Сред разговори между тях, кметът Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров, страните си стиснаха ръцете. Въпросът е дали тази сума ще е достатъчна на превозвачите. Тя ще бъде гласувана на сесия на Общинския съвет в четвъртък.  В  момента дотациите са 7 млн. лева, а тази година вече бяха вдигнати веднъж с 1 млн. лева. На практика обаче вдигането е едва 1/7 от твърдените загуби. След срещата кметът каза, че ще се направи анализ на разходите и възможностите на бюджета, за да се намери пресечна точка.

От своя страна ангажиментите на превозвачите ще бъдат свързани с внедряването на системата  за електронно таксуване, неработещите климатици, неспиране на спирки и пропускане на курсове.

„Превозвачите поеха ангажимент да изчистят всички тези неща, а автобусите, които не са оборудвани в най-скоро време да заработят. От своя страна Община Пловдив ще покаже, че е партньор, на който може да се разчита”, каза Тотев след срещата. Още по темата – вижте в линковете:

Докато Пловдив налива милиони в частни превозвачи - 10 общини взимат електробуси за 402 млн. леваЩе се намери ли решение за бездънната яма градски транспорт, или проблемите още ще се неглижират?

Община Пловдив клекна – дава повече пари на превозвачите, чака 100 % електронно таксуванеОбещаха по-качествена услуга в градския транспорт – работещи климатици и редовни рейсове

Пловдивски превозвачи: Всеки момент може съдия-изпълнители да влязат при насТежкото финансово състояние на транспортните фирми може да провокира внезапни проверки

Кметът на Пловдив: Още 1 млн. лева за превозвачите в Пловдив? А кога ще оправят услугата в автобусите?7 млн. лева от данъците на пловдивчани отиват за превозвачите по 29-те линии в града