Да бъде ли премахнат паркингът на пл. “Св. Александър Невски”, който се ползва от депутатите, ще обсъждат столичните общински съветници на сесията си в четвъртък. Сега до старата сграда на парламента депутатите могат да ползват 105 паркоместа.

Отделно до бившия Партиен дом имат още 108 места. Шефът на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера обаче предлага депутатският паркинг на пл. “Св. Александър Невски” да бъде премахнат, а този до бившия Партиен дом - да се редуцира до 50 паркоместа. По 100 лв. без ДДС плаща Народното събрание на София по споразумение от 2007 г., посочва Контрера. В договора обаче липсвал срок на действие, а и вече не отговарял на някои нормативни актове, сред които наредбата за организацията на движението в София. Съгласно действащите правила той трябвало да се сключи не с общината, а с Центъра за градска мобилност.

Цените също не били актуализирани през годините, а и според наредбата институциите имали право на два пъти по-малко паркоместа спрямо ползваните от парламента. Затова Контрера предлага споразумението да бъде прекратено или изменено, така че да отговаря на нормативната уредба. При премахване на депутатския паркинг се предвижда да се обособят до 50 паркоместа в синята зона за паркиране на пл. “Св. Александър Невски”, които да се ползват до реконструкцията на площада, тъй като се предвижда той да стане полупешеходен