В Министерството на образованието и науката (МОН) е създадена организация за разпределяне на тестовете за учениците от I до IV клас до всички областни градове веднага щом пристигнат. "Предоставихме първите 180 000 теста на поотдалечените области. Министерството на здравеопазването обяви нова обществена поръчка, която е няколко пъти по-голяма от първоначалната". Това каза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова в интервю за БНР Пловдив.

"Първо предоставихме на подалечните области, за да се използват първите 180 000 броя от тестовете. Така останаха на практика без тестове - Пловдив, Русе, Хасково Стара Загора, Плевен, Ловеч, София - област и др. За тези области, все още няма доставка на 200 000 теста, и ние можем да организираме доставката на това, което получим от МЗ", подчерта Гайдарова.

Тя потвърди, че няма официална информация за точната дата на доставка на всички тестове. Родителите и учителите в областите, в които все още няма доставени тестове, ще бъдат уведомени веднага, щом заявените количества пристигнат. Те ще имат поне два дни, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от начален етап.

Според заместник-министър Гайдарова е нормално някои родители да са дали съгласие за тестване на децата, а други не.

„Имахме малко време за информационна кампания, отчитаме също и медийната дезинформация“, добави тя. Ние актуализирахме насоките, даваме разяснения и ще проведем навсякъде тестовете за връщане в училище. Важно е родителите да са спокойни, и да дават информирано съгласие.

"20 минути е обучението в ОРЕС, а в присъственото обучение повече минути, до 35-40 минути", посочи още Гайдарава. Тя коментира за Пловдив данните за 60%, като очаква да се увеличава и този процент. За Смолян - 73% е декларираното съгласие, за Пазарджик - 53% съгласие на родителите. "За протестите в община Раковски, ситуацията е такава, че имаме висок процент на заболеваемост, и няма как да пуснем децата без тестове там", посочи Мария Гайдарова.

По думите й първи приоритет на МОН е безопасната среда в училище. "Ако резултатите от тестовете на децата са положителни, то тестовете се прибират в картонена кутия, която ще се съхранява в специално помещение в училищата", посочи още заместникминистърът на образованието и науката.

Тя прогнозира, че големите ученици ще се върнат в клас, в момента, в който има достатъчно тестове в базата в село Лозен.