Хиляди синдикалисти от КНСБ удържаха на обещанието си да излязат на протестно шествие срещу Бюджет 2015 и срещу предложението за поредното вдигане на пенсионната възраст и стаж с 4 месеца. Облечени в лилаво и развели десетки български знамена, протестиращите тръгнаха от столичния пл. „Македония" и се отправиха последователно на протестно шествие първо пред Министерския съвет, а после пред Народното събрание.

С транспаранти, призоваващи за достойно заплащане, синдикалистите подчертаха, че са над 6000 и че са обединени и силни.
Те поискаха пенсионната реформа да се състои не от повишаване на годините и на стажа, а единствено от повишаване на пенсиите.Те алармират, че бюджетът за догодина в този си вид ще резултира в плащания от джоба на българина за спасяване на банковата система, като се доведе до заплаха съществуването на ранното пенсиониране, съобщава News.bg.

Хиляди учители ще бъдат принудени да напуснатобразователната система, ще има и масови напускания в БДЖ, предупреждават протестиращите.

Тематично за техните възгледи, шествието е огласено от песента „Няма такава държава".

Десетки служители на реда са ангажирани с охрана на протеста, който е обявен за мирен. Движението по бул. „Цар Освободител" вече е спряно.

Делегация на КНСБ внесе в Министерския съвет декларация до всички институции и хората, които ги оглавяват, в коятопредставят своите основни шест искания.
Ако те не бъдат изпълнени, синдикатите заплашват със стачни действия на миньори, учители, медицински работници и на всички останали професионални федерации в структурата на КНСБ.

Протестиращите настояват да се възстанови правото за обратно получаване на платения данък на работещите с доходи, равни на минималната работна заплата. Те държат и на криминализиране на укриването на осигурителни вноски, с което ще се гарантират правата на работещите и държавата ще получи допълнителен ресурс от 200 млн. лв. годишно.

КНСБ апелира за отмяна на увеличението на пенсионната възраст догодина и гарантиране на правото на ранно пенсиониране. Според тях трябва да се въведе и данък върху финансовите транзакции и да се подкрепят допълнително разходните политики със социално предназначение - преди всичко образованието и заетостта. 

Последното им генерално искане се отнася към отказ от орязване на финансовия ресурс за издръжка на институциите с контролни функции, които предоставят услуги и социална закрила на гражданите и фирмите.

„Зад числата в бюджетите са нашите сигурност, права и бъдещето на нашите деца. В името на това ние гласувахме. Сега е ваш ред".
С този призив хилядите недоволни синдикалисти се обръщат към народните представители, които имат време до неделя да внесат предложения с изменения в държавния бюджет, които да бъдат приети през следващата седмица. 

TrafficNews.bg