Месец, след като TrafficNews.bg засне как две малолетни момичета работят късно вечер в денонощен магазин, а след това подаде сигнал до Агенцията за закрила на детето, от институцията ни изпратиха и резултата от направената проверка.

“Във връзка с подаден от Вас устен сигнал в ОЗД при ДСП град Пловдив на 12.09.2014 г. За две деца, продаващи в магазин за алкохол и цигари, Ви уведомяваме следното: На 15.09.2014 г. и на 20.09.2014 г. двама социални работници са посетили посочения в сигнала търговски обект, в който е нямало непълнолетни лица.”  Т.е от Агенцията са изпратили служители на проверка в първия учебен ден, най- вероятно в стандартното работно време – от 8 до 17 часа. Естествено децата не са били там, защото са били на училище.

По подобен начин бе проведена и проверката на Инспекцията по труда. Веднага след публикацията, наш репортер се свърза с директора г-н Чернаев и му съобщи за системното нарушение. На 12 септември /петък/, той ни увери, че ще изпрати екип още на следващия ден /събота/. Няколко дни по-късно получихме следния отговор: “ Изпратих екип на мястото още в събота, но не бяха открити никакви деца. Няма как да се заемем със случая, тъй като не сме констатирали нарушение.”

На практика и двете институции са си свършили работа. Получили са сигнала, отработили са, попълнила са съответните формуляри и ще отчетат проверката в годишните си анализи. За съжаление обаче това се случва само на хартия. Какъв е ефектът от свършената работа? Никакъв. Проверките нямат никакви последствия за бащата, който е изпратил двете си дъщери - момичета на 10 и 14 години да продават цигари и алкохол в 23 часа през нощта. Никой не си направи труда да потърси репортера ни, да го разпита, да поиска направените записи. Припомняме ви, че не ставаше дума за инцидентен случай, когато мъжът е излязъл от магазина за минути и оставил децата сами. В продължение на няколко вечери репортерът на TrafficNews.bg посещаваше нон стопа и всеки път си купуваше кутия цигари от тийнейджърките.

Формално свършената работа обаче често се превръща в бомба със закъснител. Примерите за това в България стават все повече. Излишно е да припомняме наводненията, затрупаните работници в мини, взривовете в Горни Лом. Навсякъде по документи всичко е изрядно. Но само по документи. Всички знаят какви са последствията.

Станимира Пейкова

Разследването на TrafficNews.bg можете да видите ТУК!