„Много е сложен балансът между интересите на производителите, интересите на търговците и интересите на пациентите. Когато се въвеждат правилата, зависи кое лоби ще надделее – така ще бъде вписано. Пациентите са на трето място“. Това коментира в „120 минути“ Мирослав Ненков, бивш заместник-министър и служебен министър на здравеопазването.

„Ако някой види реклама на лекарство или на някакъв боклук с моето име и лице – това е измама“, заяви Ненков в началото на разговора. 

„Не мисля, че производителите имат голямо щастие, има микролобита, които обират луфта. Производителят на много по-високо ниво е заинтересован от това да даде достъп до лекарството си. Икономическият фактор го има, но производителят регистрира на определена цена. Когато има обществен ресурс и когато касата прибира бележките и плаща сметките. По-скоро при касата трябва да има механизъм, с който да казва, че не може за едно и също да плаща с такива колебания“, коментира проф. Георги Момеков - председател на българското научно дружество по фармация.

Той допълни, че напоследък е изпълнен с песимизъм за случващото се у нас.

По думите на Мирослав Ненков управлението на здравеопазването теоретично, ако се управлява от добър стопанин, въобще не е сложно - със строги правила без пропуски.

„В тази ситуация, в която е поставен проф. Хинков, е адски сложно, защото всяко едно малко бобърче се е вкопчило в една малка бозчица и суче, суче от тези 8 милиарда лева“, допълни още той.

"И когато се опиташ да отскубнеш устичка на бобърчето от бозчицата, става страховита история. Трябва да си корав", заяви Мирослав Ненков.