Дни след като Община Пловдив забрани неделното хоро в Цар-Симеоновата градина, пловдивчани организираха своеобразен протест срещу забраната, предаде репортер на TrafficNews.bg

Те се събраха на централния площад в града и извиха мълчаливо хоро. Без музика, хората се хванаха за ръце и изиграха народния танц все едно 100 гайди свирят в този момент. По този начин те изразиха недоволството си срещу забраната да танцуват всяка неделя в Цар-Симеоновата градина. След мълчаливото хоро, последва и такова на фона на музика. 

"Трябва да се продължи традицеята! Танцувам в група от година и половина и това съвпадна със съществуването на тази прекрасна инициатива. Оттогава всяка неделя идвам. Събираме се, хората се обединяват, създават приятелства. Чрез една прекрасна традиция, съчетаваща неповторимо музика и танц, така увековечаваме българския дух. Няма да спрем да идваме - какво по-хубаво от обединението на хората под българския флаг. Всеки трябва да опита", разказа пред TrafficNews.bg участичка в хорото. 

Ето и призива, с който се събраха:

„Искат да ни вземат хорото!!!
„Ако дадем хорото, даваме знамето, даваме историята, даваме културата. Дотам сме.“
Управата на Пловдив забрани неделното хоро!
Вдигало шум.
Близо 3 години обикновени българи го организират всяка неделя без почивка. И без участието на политици, НПО-та, фирми. Вдигало шум (от 18 до 20 часа)...
В същото време текат концерти и представления до среднощ.
А хорото - вън!

Чистото българско хоро, разпространило се спонтанно в множество български градове и български общности в чужбина, да бъде забранено? Представяте ли си?!

Споделяме написаното от една българка:

„Идваме със семейството от Созопол. Още почивка ни предстои, но не знам как ще се уважавам, ако си намеря извинение да не ида в Пловдив на 4-ти.

Нещо почнахме да градим - лека-полека, бавно и... много устойчиво.
И искат да ни го вземат.
Буца ми засяда в гърлото като си представя как може да си затраем и да оставим и него да ни отнемат.
Ако дадем хорото, даваме знамето, даваме историята, даваме културата. Дотам сме.

Неделя, 18 часа, Пловдив, площад Централен. Идвай.“

Нямаме какво да добавим. В Пловдив сме.”

Призивът събра стотици споделяния и коментари и така в центъра неделната традиция се спази и хоро все пак имаше. Ето и любителско видео от мястото:

Както TrafficNews.bg през седмицата писа, фолклорът е жив! Доказват го всички пловдивчани, които от месеци всяка неделя се хващат за ръце в Цар-Симеоновата градина и изразяват родолюбието си по един от най-старите познати начини - хорото. Но... както изглежда, и хорото в центъра на Пловдив попречи на някого и му намериха цаката. Оказа се, че сдружение „Хора за хората” вече няма разрешение за традиционното неделно забавление.

"Отново важно съобщение! За съжаление неприятно! Общинският съвет е приел наредба за забрана на използване на електронни озвучителни наредби в централната градска част. Забраняват събитието! Мислете за място извън централната градска част! Зам-кметът Маринов току-що ми съобщи. Отивам да говоря с него..."

Това е написал Стоян Станковски на стената на сдружението във Фейсбук. Разбира се, коментарите не закъсняха:

Сашо Гатев написа: "Здравейте пловдивски приятели! Току-що разбрах, че се опитват да спрат Хората при вас, измисляйки някакъв безумен предтекст! Това е една от най-прекрасните инициативи, носеща щастие, радост и поддържаща жив българския дух. Някой, изглежда, се притесни от това! Затова ви призовавам да не отстъпвате от извоювания от народа неделен празник и следващия път да станете още повече и сплотени, като ЕДИН НАРОД! Било е и пак ще Бъде! И никакви забрани не могат да спрат този процес! Няма място за отстъпление! Да живее България!"

Друг пловдивчанин предложи: "Предлагам да се съберем пред жилището на кмета или на заместник-кмета и да им покажем що е българско хоро!". А Добрин Петков направо се закани: "Не пипайте Хората, за да не ви пипнем ние!"

Не закъсняха и идеите как да се излезе от положението:

"Единият вариант е да си играем на същото място под съпровод на тъпан, гайда, кавал и гъдулка. Който може да пее, ще пее. Ако музикантите искат заплащане, ще се организираме и ще им го осигурим - всеки от себе си по малко. Другото, което казахте - за пред Общината на "Копчетата" в работно време, с носиите, с пеенето и свиренето, ще е под форма на протест и пак някой ще се опита да го яхне."

И така... Ще бъде ли убито пловдивското ХОРО на хората? Ще останат ли пловдивските любители на народните танци без място, където - без значение от пол, възраст, дали са професионални танцьори или не - да тропнат хорце и да се разтоварят? Ще умре ли една инициатива, стартирала преди година в социалните мрежи и носеща радост и възхита всяка неделя?

Тихо ли ви е, управници на Пловдив? Шшт! Тъпан не бие, но хоро се вие… - КОМЕНТАРЪТ по темата - ВИЖТЕ ТУК

Ето и снимки от днешното хоро:

TrafficNews.bg