Софийският градски съд намали паричната гаранция на Васил Божков от 1,5 млн. лв. на 500 хил. лв., съобщават от съда. Тя му беше определена от прокуратурата по делото за пране на пари и незаконна дейност с културни ценности. По това за хазартните такси Божков беше освободен с "домашен арест".

Софийският градски съд е съобразил, че има обосновано предположение за извършване на престъпленията, които са с висока обществена опасност. В определението си съдът е посочил, че мярката е правилно определена по своя вид, но е прекомерно висока, защото Божков е под домашен арест по друго дело, което ограничава възможностите му да изпълнява в пълен обем стопанска и трудова дейност. Освен това обвиняемият има забрана за напускане на страната и върху по-голямата част от имуществото му, са наложени различни обезпечителни мерки.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на жалба или протест.

На 5 септември Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на Васил Божков във връзка с едно от делата срещу него, свързани с хазартна дейност. Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от един час. Едва 11 дни продължи ареста на бизнесмена Васил Божков, който се завърна у нас след три години и половина в Дубай. За разлика от него съпругата му Елена Динева, която също беше обвинена през 2020 г., престоя в килия 8 месеца.

Мярката му за неотклонение от задържане под стража в домашен арест. Тя е по т.нар. хазартно дело за неплащане на над 500 млн. лв. такси от лотарийни игри. Той е обвиняем с още осем човека. Божков ще е с електронна гривна на крака и ще изтърпява санкцията на ул. “Московска” 43, стана ясно от определението на съда, което е окончателно. Там е офис сградата му, а официалният му дом е на бул. “Васил Левски”.