Забраняват временно употребата на питейна вода в село Казанка, Старозагорско. Причината - РЗИ – Стара Загора е установила отклонение в химичните показатели на водата за питейно-битови цели (съгласно Приложение №1 на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването). 

Пробите, взети от централен водоизточник в село Казанка, са анализирани в лаборатория на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН - София. Резулаттите от анализа на два водоизточника показват концентрации 0,055 mg/l за ниска зона и резултат 0,045 mg/l за висока зона, чиито стойности са над максималната от 0,03 mg/l на естествен уран в питейна вода в село Казанка. 

Поради това РЗИ – Стара Загора е направила предписание (до подобряване качествата на питейната вода) за временно ограничаване на ползването ѝ за питейни нужди и за готвене, което влиза в сила веднага. ВиК има задължение също и да уведоми хората за временното ограничение и да достави питейна вода на населението.

Нови проби от два водоизточника и взети от домакинство ще бъдат изпратени в Национален център по радиобиология ирадиационна защита, за да бъде изследвана отново концентрацията на естествен уран.