Най-старият златен рудник в Европа, който се намира на хълма Ада тепе край Крумовград, започва нов живот. Компанията "Дънди прешъс металс" инвестира 160 млн. долара в мината, която се открива официално днес. Това е и първият новоразработен рудник в страната за последните 40 години.

В него работят 238 души, предимно местни хора, които ще взимат средна заплата от 2500 лева. Реално мината действа още от юли и вече има добити първи количества злато.

За откриването се очакват премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Цвета Караянчева, както и цялото ръководство на "Дънди" начело с главния изпълнителен директор Рик Хаус.

След неколкогодишни проучвания, финансирани от компанията, археолозите от НАИМ-БАН доказаха, че рудникът е съществувал преди 3500 години - от края на ХVI в. пр. Хр. Това променя коренно досегашните представи в науката, че добиването на злато в рудници е започнало в Европа едва в елинистичната епоха през V-IV в. пр. Хр.

През 2017 г. във Виена бе показана изложбата "Ада тепе, първото злато", която бе класирана в световен мащаб като най-посещаваната за годината.

Според Барбара Хорейс, директор на Института за източна и европейска археология на Австрийската академия на науките, огромните богатства от златни предмети в Микена и Троя се дължат на българските земи, където се е добивало златото. Учените тепърва ще търсят отговор на въпроса защо златодобивът от богатото находище на Ада тепе е бил спрян още в средата на II хилядолетие пр. Хр.

На обширния терен са открити голямо количество фрагменти от керамика - над 15 тона, които дават представа и за местното производство, и за местата, където се е търгувало златото, основно в Тесалия. Най-ценните находки ще бъдат изложени пред публика в музей в Крумовград, където с усилията на общината, на археолозите и на компанията "Дънди прешъс металс" до края на годината ще отвори врати модерна експозиция с 3D възстановка на минната галерия за представяне на културно-историческото наследство на Ада тепе и региона от бронзовата епоха до византийско време.