Надзирателите в затворите се готвят за масови протести. Причината е липсата на достатъчно служители. "В момента в Централния софийски затвор на смяна са по 28 човека, а те отговарят за почти 900 лишени от свобода, сред които над 20 са с доживотни присъди. Оказва се, че на петима колеги се падат 300 затворници, а това създава огромни рискове", обясни пред TrafficNews Ивайло Григоров, председател на Синдиката наслужителите в затворите.

Според него за пореден път не са спазени обещанията към надзирателите и съдебната охрана. Проблемът с малкия брой служители се обсъжда от 2013 година насам, но решение за него така и не е намерено.

След множество протестни действия от страна на надзирателите и съдебната охрана в цялата страна, се даваха поредица от обещания, които така и не са спазени, добави Григоров.

Във вторник се проведе поредната среща в Министерство на правосъдието, на която е станало ясно, че през тази година отново няма няма да има увеличаване на щата. По този повод от синдиката ще изпратят писма до президента Румен Радев, до премиера Бойко Борисов, до председатели на консултативните съвети по национална сигурност и  до вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В писмата синдиката е описана последователността на исканията на надзирателите и съдебната охрана през годините.

Връщаме хронологията назад през 2014 година анализ на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че е нужно наемането на близо 800 души в системата, за да може да се покрие изисквания минимум на работа и да може да се обезопаси работата на надзирателите. Същото важи и за Главана дирекция „Охрана“

Въпреки това през 2015 година се прави 10-процентово съкращение на служителите и в двете дирекции. Това фактически довежда до належащата нужда от наемането на 1000 човека, за да системата да функционира нормално.

Няколко години по-късно главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда проверка за това реална ли е необходимостта или не. Това довежда до препоръки от негова страна да се наемат значителен брой хора най-вече заради безопасността на обществото.

През миналата година от синдиката излязоха на серия от протести. Причината беше породилото се напрежение от бягството на двамата лишени от свобода Радослав Колев и Владимир Пелов от Централния софийски затвор. Припомняме, че сценарият беше като на филм, а на видеозаписи се видя, че бегълците не са били особено затруднени да си тръгнат и то през централния вход на затвора. Около два месеца по-късно Пелов беше застрелян от друг криминален герой в центъра на Ботевград. Тази поредица от сюжети и то все на централни места предизвика голямо напрежение и доведе до няколко оставки. През последните две години имаше и други най-различни бягства от затворите из страната.

Масово хората обвиняваха надзирателите, за това, че не са си свършили работата. Според Ивайло Григоров обаче истината не е представена както трябва.

„Не казвам, че надзирателите нямат пропуски и не допускат грешки. Истината е обаче, че 90% от инцидентите и проблемите са поради липса на хора и техника“, разказа пред TrafficNews Григоров.

През 2017 година влиза в сила промяна в закона. Според нея при постановяване на присъда, за която съдът определи лишеният от свобода да бъде на общ режим, той трябва да бъде изпратен в общежитие от отворен тип. Това беше направено с цел да бъдат разтоварени корпусите на затворите и да бъдат натоварени общежитията.

„Това попринцип трябва да е положителна промяна, за да се разтоварят корпусите. Да де обаче се получи нещо друго. Наистина в общежитията контролът трябва да е по-слаб, на места обаче се оказва, че такъв изобщо не може да има. И ето защо – на места изобщо лиспва периферна техника. Но не това е проблемът. В Казичане например има почти 300 лишени от свобода, които се пазят от петима, в най-добрия случай. В Смолян например понякога на смяна има един човек. Един човек, който да гледа видеонаблюдение, да е на пропусквателния режим и да отговаря и за лишените от свобода, нали разбирате какво означава това“, обясни Григоров.

С договорка да бъдат спрени протестите – в края на миналата година на синдиката беше обещано да се предприемат мерки и да се увеличи щата. По план бяха отпуснати 200 бройки за 2019 година и уговорката беше,че за 2020 и 2021 година ще има по още двеста души, които са за двете дирекции – ГДИН и ГДО, като този брой ще се дели между тях.

По думите на Григоров правосъдното ни министерство е поискало даже около 600 бройки, а в отговор на това Министерство на финансите е отказало и всъщност не е отпуснало никакви допълнителни бройки.  

„Неизпълнението на този ангажимент би довело до застрашаване на гражданите и на служителите в системата. Трябва ли някой да избяга от подобно общежитие и да извърши тежко престъпление, за да се сетим, че ще стане така и че трябва промяна. Давам прост пример – в затвотите ако се случи бедствие самите лишени от свобода няма кой да ги евакуира. Да не говорим за служителите. За общежитията – имайте предвид, че надзирателите трябва да се сменят, те все пак имат и физиологични нужди, а отделно тези лишени от свобода трябва да се извеждат, да се водят по лекари и това също се случва с придружител“, коментира Григоров.