16 611 заявления са подадени от българи за гласуване в чужбина. Това обяви на брифинг в Министерство на външните работи Иван Кондов, постоянен секретар на ведомството.

Той призова българите в чужбина да подават максимален брой заявления, защото това ще ускори и облекчи процеса по гласуване.

Към 9.00 часа тази сутрин най-много заявления са подадени в Турция – 10146, след това са във Великобритания – 1147, Германия – 1012, Испания – 705, САЩ - 566 и Италия – 310.

На миналите избори са били подадени над 15 000 заявления, а са гласували в пъти повече български граждани в чужбина, което е затруднило изборния процес. В тази връзка от Външно министерство призоваха да се подават заявления, за да се улесни изборният процес и да няма попълване на данни на ръка от страна на членовете на СИК.

След отпадане на Закона за извънредното положение няма да се гласува с лични документи, чийто срок за валидност е изтекъл.

ЦИК е взел решение за местата за гласуване с машини - 289, в 55 секции с една машина, в 234 - с две машини. Машините са общо 523, най много от тях - 109 - ще бъдат инсталирани 109 в Турция, следва Великобритания - 43, обяви Кондов, цитиран от news.bg. 

Той поясни, че е изпратено писмо от ЦИК, с което се иска МВнР да поеме доставката на машините в секциите в чужбина.

За момента няма предвидена секция в Украйна, но се задвижва процес по откриване на такава в българското посолство. Зам.-министърът Костадин Коджабашев уточни, че в началото на септември ще замине българска група за представителството в Киев, втора ще замине в средата на септември. Ако има кандидати за участие в изборите е възможно да се открие секция, зависи дали ситуацията в Украйна ще позволява нормално протичане на изборния процес, посочиха от МВнР.

Проблем с доброволците в секциите в чужбина на този етап не се очертава.

48 държави са дали разрешение за провеждане на избори на 2 октомври, няма разрешение от три страни - Гърция, Италия, Канада - но не се очакват проблеми. В Чехия не се позволява откриване на секция извън Прага, но се търси вариант да се образуват три секции в посолството. Продължават разговори и с египетски власти, все още няма отговор и от там.