С игра на карти и шах и хубава домашна ракийка посрещат гости на Лайкучката в Раковски. Мъжете са превърнали дървената постройка в Генерал Николаево в уютен втори дом – с голяма маса, удобни пейки, телевизор и печка. Имат си кът за четене на вестници и място за раздумка. От стената кротко ги наблюдава Божията Майка. До статуята е закачен и уставът, който всички посетители са длъжни да спазват. В него е посочено, че трябва да се пази чистота, да не се надвикват, както и че явно пияни и неплатили таксата не следва да присъстват.  И за да е сигурно, че правилата се спазват, мястото си има домакин – Никола Стриков. Той мете дворчето сутрин, а вечер хвърля по едно око младежите да не се застояват след 22 часа, за да не безпокоят съседите.

„Преди пет години тук беше гола поляна. Сега се събираме около 40-50 човека. Младите си почиват, разговарят. Ние, по-възрастните, играем карти. И пийваме по едно малко, че да не ни се карат жените вкъщи. Защото, нали знаете – мъжът е главата на семейството, но жената е шията“, с усмивка разказват пенсионерите. За изграждането на постройката и съседната площадка те събрали собствени средства. Получили обаче и голяма помощ от кмета Павел Гуджеров и от бизнесмена Георги Самуилов, който живее наблизо. "Много сме им благодарни. Сега остава само една химическа тоалетна да ни сложат, че това ни е голям проблем. И някой кубик дърва за зимата ни трябват", казва Стриков. 

Разговорите тук се въртят около местните клюки, пенсиите, здравеопазването. Вече все по-рядко купуват вестници. И телевизора почти не включват, защото им омръзнало от лоши новини. „Сутрин, като дойдем, първо разпитваме има ли някой починал в квартала. Новините от Раковски да разберем, след това другите“, обясняват мъжете. И със съжаление отчитат, че много млади хора си отиват от този свят. Наскоро за една седмица починали две жени на 50 години от Генерал Николаево. А децата бягат в чужбина. Ходят да работят в Португалия, Гърция, Испания, Холандия основно като сервитьори и по полето. „И в САЩ имаме хора. Дано се върнат някой ден, защото по-хубаво място от България няма“, категорини са мъжете.