Туристите по Черноморието няма да могат да гласуват на 11 юли. Всички почиващи ще могат да гласуват единствено в секцията, на която са разпределени по постоянен адрес или настоящ. Това обявиха днес от ЦИК.

"Знаете, че имахме множество запитвания от избиратели, които са планирали лятната си почивка. Според закона от 2009 г. насам в страната българските избиратели гласуват по постоянен или настоящ адрес. Опитахме се да използваме възможност в закона за гражданската регистрация да може като настоящ адрес да се посочи хотела или мястото, в което са отседнали и водихме такива разговори с МРРБ. Редът за прилагането му обаче не е в компетенциите на ЦИК. Затова искам да напомня, че срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес изтича тази в събота", обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Вече се печатат и над 7 400 000 хартиени бюлетини, като за всяка секция ще бъдат доставени толкова бюлетини колкото е броят на избирателите по списък. Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с машинно гласуване само, ако по някаква причина устройството спре да работи. 

421 машини ще бъдат изпратени в 273 секции в чужбина. В 148 секции ще има по две устройства, а в 125 - по една, уточни другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Към момента 21 организации са регистрирани от ЦИК и ще имат наблюдатели на вота на 11 юли.

Около 1000 души са членовете на секционните комисии в чужбина, излъчени от партии и коалиции. Това е около 25% от нужния брой. Останалите места ще се попълнят с представители на българските общности по света и служители на външно министерство, добави Томов.