Информацията, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген е фалшива новина. Това съобщиха от Министерския съвет в своята страница във Facebook.

Както стана ясно вече, за да бъде вдигнато ветото за България и Румъния за въздушните и морски граници, страните са се съгласили с 5 условия. Двете държави са поели ангажимент за мултифилтърни контроли на границата между Румъния и Унгария, както и България и Румъния. Ще има и засилен граничен контрол с Турция и Сърбия, както и бързо приемане на хората, търсещи убежище в Румъния или България. Освен това - австрийски и европейски контролни служители ще работят на летищата, но ще има и неочаквани проверки на австрийските летища. Като последна точка е записан ангажиментът за обсъждане на функционирането на Шенген през 2024 г. Въпреки това, у нас продължават споровете дали страната ни ще приеме обратно хиляди мигранти.

"Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас", се казва още в публикацията. От МС уточниха, че няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. "Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди повече от 10 години", се пояснява в съобщението.