Сагата с Комплексния онкологичен център в Пловдив продължава с пълна сила, след шокиращите данни за редица пациенти, чиито диагнози и операции са сгрешени, изнесени от Господари на ефира. Министърът на здравеопазването коментира, че става дума за „системен проблем” и „нарушение на стандартите”.

Комплексният онкологичен център е собственост на Община Пловдив. Затова министър Москов е пратил писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев. Градоначалникът е информиран, че са констатирани нарушения в диагностично-лечебния процес и последващото наблюдение в КОЦ – Пловдив. Там са установени нарушения, четем още в писмото, на изискванията на медицински стандарт „Медицинска онкология” и „Клинична патология”.

Допуснатите нарушения, обявява още министър Москов, са свързани с неупражнен контрол от ръководството на лечебното заведение.

В тази връзка кметът на Пловдив Иван Тотев трябва:

1. Да приведе дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика, изискванията на медицинските стандарти и относимата нормативна уредба;

2. Да направи промени в състава на ръководството на лечебното заведение и начина на управление с цел недопускане на посочените в доклада изводи;

3. Да въведе постоянен механизъм за контрол на дейността на КОЦ – Пловдив.

Ако това не стане по най-бързия начин, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще отнеме разрешителното за дейност на КОЦ – Пловдив.

„Когато една болница не работи добре, намираш виновните и ги отстраняваш. Не е проблемът в болницата, не е проблемът в качествените хора, които работят там, не е проблемът в качествената апаратура, която има там”, коментира още министърът.

Междувременно Иван Тотев излезе на пресконференция и заяви, че на редовната общинска сесия утре темата за Комплексния онкологичен център няма да бъде разглеждана.

75-годишният патолог д-р Петко Маслев е с отнети права, след като излезе доклада на Медицинския одит на здравното министерство. Това обяви министър Петър Москов, който коментира данните от проверката на ведомството и разследването на „Господари на ефира”, което показа, че в лечебното заведение са извършвани ненужни операции и са премахвани здрави органи на пациенти.

Медицинският ДАНС е открил фрапиращи нарушения в пловдивския онкодиспансер.

В констатациите е записано, че 51% от поставените от патолога диагнози през тази година се разминават с извършените ревизии на изследванията след операциите.

Съвпаденията в диагнозите за 2016 година са само 13%, пише още в констатацията на експертите от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

При тези данни Прокуратурата трябва да даде отговор на въпроса на колко пациенти са направени ненужни операции. 

Колегите на д-р Маслев са разделени в мнението си за него. Едни го описват като добър специалист, в чиято сфера на работа има дефицит на лекари. Други обаче признават, че се налага да му се доверят на преценката, въпреки разминаването на данните от изследванията при някои от случаите.
Д-р Петко Маслев на няколко пъти е бил на прага на уволнение в Онкото, научи TrafficNews.bg, но бил с протекции, твърдят още негови колеги.

Според проверката на здравното министерство, налице е системна грешка в пробите на хистологичните изследвания, на базата на които са отстранявани органи по време на операциите. В доклада е записано, че пропуските са допускани предимно от патолога д-р Маслев.

„Става въпрос за системен проблем и за нарушение на стандартите. Очевидно е, че при доброкачествен процес да отстраниш матка и яйчници на 38-годишна жена, е операция, която води до инвалидизиране.”, заяви министър Москов пред „Господари на ефира”.

TrafficNews.bg