С нова модерна апаратура се сдоби Катедрата по Микробиология и имунология в Медицинския университет в Пловдив. Тя бе представена в Световния ден на антибиотиците в Катедрата

Отбелязването на деня започна с молебен пред параклиса на Университета и продължи с презентирането на новата апаратура, която позволява бърза диагностика на инфекциите. Апаратите ще се използват за научно-изследвоталеска дейност и за реални изследвания на пациенти. Те са закупени със средства на университета и така подпомагат развитието на студентите в тяхното следване.

Рационалната антибиотична политика налага изписване на антибиотици само когато са показани и предложени в необходимата доза, по необходимия път и за съответния период от време. Тази политика предполага избор на най-подходящия антибиотик за пациента по отношение на антибактериалния ефект, спектър на действие, малка вероятност за развитие на странични ефекти, антимикробна резистентност, съотношение цена/ефективност. Най-честите инфекции в зимния период са вирусните, а те не се лекуват с антибиотици, които повлияват само бактериалните инфекции.


Самолечението, което някои пациенти прилагат, компрометира възможността да се лекуват адекватно инфекциозните болести и води до нарастващи размери на резистентността. Емпиричната антибиотична терапия се прави при суспектна, с клинична признаци инфекция, но без данни за етиологичен причинител. Обикновено тя започва при животозастрашаващи инфекции (сепсиси, пневмонии, менингити), както и при други възпалителни заболявания, преди наличието на данни за антибиотична чувствителност. Тя обаче се основава на събраните данни за резистентността на микроорганизмите. След получаване на резултатите от тестовете за чувствителност, терапията се съобразява с тях.

Преемтивна антибиотична терапия се прилага преди развитие на инфекциозната патология, без категорични клинични данни, но с ясни рискови фактори и наличие на биологични маркери за възникване на инфекция, напр. при фебрилни неутропенични пациенти. Антибиотична профилактика се прави за предотвратяване на инфекция, без данни за клинични и микробиологични признаци, но с вероятен риск за развитие на инфекция. Пример за разумна употреба на антибиотици е периоперативната профилактика. Чрез нея в хирургията се цели да се ограничат микроорганизмите, инфектиращи хирургичната рана.

Използват се антибиотични средства с възможно най-тесен антимикробен спектър, напр. цефалоспорини I и II генерация, при повечето случаи в рамките на 60 мин. преди началото на операцията. Съществува и резистентност към антибиотични. Водещи клинични изолати в нашата болница са чревните бактерии - Псевдомонас, Ацинетобактер, Ешерихия коли, Клебсиела пневмоние, Протеус. Неблагоприятна тенденция през последната година е установяване на клебсиели и ешерихии, резистентни към стратегическите антибиотици за лечение на тежки инфекции - карбапенемите имипенем и меропенем. Друг вид резистентност се проявява към най-често използваните в практиката антибиотици - бета-лактамните. Тревожен факт е и наличието на полирезистентни изолати псевдомонас и ацинетобактер, които ограничават значително възможностите за адекватна антимикробна терапия.

TrafficNews.bg