Спецпрокуратурата внесе в съда второ дело срещу бизнесмена Миню Стайков. Този път обвиненията срещу него са за злоупотреби с еврофондове.

Спецакция в Държавен фонд „Земеделие” беше проведена през юли тази година. Тогава задържани бяха голяма част от шефовете в държавната структура, която разпределя най-много еврпопари.

При акцията бяха иззети луксозни автомобили, сред които Порше и брониран мерцедес.  По информация на TrafficNews колите са собственост на Марио Кръстев, старши експерт във фонда, който е и в родствени връзки с фамилия Стайкови. 

Новите обвинения срещу Стайков са, че е ръководил престъпна група за източване на еврофондове. Като част от бандата към наказателна отговорност са привлечени и четирима служители в ДФ „Земеделие“, начело със зам.-директора Калоян Костадинов.

Трима от задържаните, заедно с Костадинов съдействаха на спецпрокуратурата и разказаха каква е схемата по която са се източвали евросредствата. Това беше и причината те да бъдат освободени с парични гаранции в размер на 26 000лв., 10 000 лв.и 7000 лв. Освен това четиримата имат забрана да напускат страната.

Според дадените показания от колегите на Кръстев  през последната година той е раздал заеми за общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити.

Кум на Кръстев е синът на алкохолния бос Миню Стайков- Стайко Стайков, а жена му пък е сестра на съпругата на зетя на Стайков старши, твърдят запознати с роднинските отношения във фамилията на собствениците на винпром "Карнобат".

Разследването на аферите в Държавен фонд "Земеделие", свързани с алкохолния бос Миню Стайков, доведоха и до рокада на върха. Изпълнителният директор Живко Живков подаде молба за освобождаване от длъжността "поради лични причини”.

По това дело пред съда ще се изправят общо 14 души. Петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“.   Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Един от участниците в престъпния сговор е обвинен и за незаконна банкова дейност Той давал кредити срещу лихва, чиято обща стойност надхвърля един милион лева, в т.ч. на търговски дружества, предоставящи бързи кредити.  

 В момента Миню Стайков е с наложена от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Останалите обвинени са с парични гаранции в различен размер, които са внесени.

Припомняме, че това е второ дело срещу алкохолния бос. Срещу него в момента тече съдебен процес за ръководене на престъпна група, занимаваща се с  пране на пари и данъчни престъпление.

 Стайков е зад решетките повече от година. Той беше арестуван на 5 септември 2018 г., заедно с други 10 души от служителите му.

Обявен за издирване беше неговит син Стайко Стайков, който се появи внезапно в края на януари тази година. Пред разследващите синът на бизнесмена разказа, че е бил отвлечен и бит, а за това, че е търсен разбрал чак тогава и сам се предал. Въпреки това според спецпрокуратурата цялата история е съмнителна и няма нито едно доказателство, че Стайков младши е бил похитен. 

Синът на Миню Стайков обаче успя да излезе на свобода заради влошено здравословно състояние и заболяване, което не му позволява да стои в ареста. Делото беше гледано при закрити врата и така и не стана ясно от какво точно страда Стайко.