Министърът на отбраната Тодор Тагарев е приел оставката на своя съветник Мустафа Емин, съобщава Би Ти Ви.

На 5 септември Емин, който е проверяван от етичната комисия на партията си "Да, България", след сигнал от "Пирогов" за грубо поведение, подаде оставка. Обясни, че целта му е да бъде прекратена атаката по него и правителството.

Според информация на д-р Валентин Димитров, директор на "Пирогов", на 28 август Емин три пъти е прекъсвал лекарски екип, който в противошокова зала е спасявал живота на дете, с искане да се обърне внимание на сина му. Твърди се, че е заплашвал с уволнения екипа. До момента проверката на "Пирогов" не откри нарушения на работещите в болницата. За случая съобщи медицинска сестра от болницата, а нейната публикация бе споделена и от лечебното заведение. По този повод бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов публикува документ, според който Тагарев иска да знае кой решава какви публикации да споделя "Пирогов".

На 12 септември Тагарев каза, че случаят е използван за политически внушения. Преди това бе заявил, че все още липсва достатъчно информация и факти, за да вземе решение дали да отстрани Емин. По думите му двете версии за станалото в "Пирогов" с участието на съветника в Министерството на отбраната Мустафа Емин се разминават много съществено. Случаят стигна дори до руски медии, като новината беше препубликувана и от местната агенция за международна информация "Риа Новости" със заглавие "Съветник на министъра на отбраната на България направи скандал в детската травматология." Позицията на Тагарев е за подкрепа за Украйна във войната с Русия.

В същия дух коментира темата и премиерът Николай Денков. "Не може на базата само на един фейсбук профил, едно съобщение, да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. Ако е вярно това, което пише в този пост, според мен съветникът трябва да си отиде. Но ако се окаже, че това е прикрита атака, което има някакви други цели, бих оставил министъра сам да реши какво ще направи", каза премиерът.

По темата се изказа и бившият премиер Бойко Борисов, който заяви, че в негов кабинет щели да бъдат освободени както Емин, така и Тагарев.