Няма да бъде въведен локдаун на този етап. Това обяви Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на извънреден брифинг, който продължава и към момента. Той обяви, че на този етап мерките, въведени преди повече от 15 дни дават резултат и заболеваемостта у нас е намаляла.

„Мерките дадоха своя резултат. Използвам случая да благодаря на всички, който се държаха като европейски. Отчитаме намаление на новозаразените през последната седмица. Това е една обща мисия и съм доволен”, каза министъра.

 За последните 14 дни е отчетен спад в темпа на заболеваемостта. Тази тенденция обаче не есе отнася за цялата страна, каза пред медиите съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

„ Вече се вижда резултата от мерките. Надолу сме от пика и ако спазваме мерките ще продължим хода надолу. Не във всички области резултатите са такива обаче. Намаляват и хоспитализираните също. Нещата не стават бързо и прогнозата ни е да продължи спада броя на хоспитализираните. Още една добра тенденция е това, че е нараснал и броя на тестването при хората. Особено когато въведохме зеления сертификат. Последният пък засили интереса на хората към ваксините и сериозно се активизира имунизацията. Независимо от спада на тази вълна, то не бива да се намаля тенденцията. Имаме повишение на ваксинираните с две игли при по-възрастното население и такова с трайни и тежки заболявания”, категорична е  проф. Мира Кожухарова.