Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов заяви, че България излизаот третата вълна на COVID-19.

"По-тежко протичане на заболяването се наблюдаваше през третата вълна. За да удържим тази положителната тенденция има две необходими условия. Първо, трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хиляди ваксинирани на ден. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните маски – носене на маски, избягване на масови събития. Трябва да съхраним това, защото тази победа е крехка. Дължи се на работата на всички медицински лица и персонал", посочи Ангелов. 

По думите му стана ясно, че днес ще бъде свикан Ваксинационен щаб, който трябва да вземе две важни решения – дали и как да се прилага ваксината на Johnson & Johnson и може ли да сeотворят зелени коридори и пета фаза от Ваксинационния план, ако възрастните хора се пренасочат за ваксинация само от личните лекари.  

Мутафчийски: Бъдете отговорни по време на празницитеНОЩ отчитат спад в кривата на заболеваемостта и смъртността в България

Според изявлението още месец два трябва да спазваме мерките, докато достигнем колективния имунитет поне от 60% ваксинирани. Той припомни, че има три варианта за достигането на колективния имунитет: оптимистичен – до края на юни, реалистичен – до края на юли и песимистичен – до края на август.

"Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел - няма нито една червена област в страната. Постигнахме го затова, че ни водеше разума, интелекта на експертите на масата и дисциплината. С това поведение много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Такива резултати не могат да бъдат постигнати в много европейски страни", посочи Ангелов. 

Ангелов благодари на всички граждани, които са спазвали мерките срещу ковид-19, както и на колегите си от Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

"Искам да благодаря на българските граждани, на тези които се довериха на гласа на науката и непослушаха гласа на популизма, на тези, които си носиха маските, на тези, които вярваха, че е по-добре да си останеш вкъщи, отколкото да отидеш на масово събитие. Благодаря ви българи!", посочи Ангелов. 

Ангелов: До края на седмицата ще имаме ясни правила за влизане в страната и мерките за празницитеНяма да има проблеми хората да се ваксинират на различни места