"До края на тази седмица ще имаме мерки, които да бъдат конкретни указания за влизането в страната. Ще могат да влизат хора със завършена ваксинация, все още не сме решили дали негативен антигенен тест ще важи, но със сигурност ще важи негативен PCR, в страната ще могат да влизат и хора преболедували вируса в последните 6 месеца.", заяви министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов на традиционния брифинг на НОЩ. 

"Зелените коридори не преминават 5-6000 души. Разчитаме много и на личните лекари. Министерство на вътрешните работи ще помогне с автомобили, за да предвижат ваксините до личните лекари в отдалечените места. С темпа, с който можем да си позволим бройката на ден е по 20-21 000 ваксинирани на ден. Нашата цел е да достигнем до 50 000 ваксинирани на ден. Важно е да стигнем до този колективен имунитет, за да хвърлим маските. Лекарите постигнаха колективния си имунитет и много малко лекари губят живота си от коронавирус. Когато постигнем колективен имунитет заболяването няма да изчезне, но вероятността да се заразите намалява", каза още Ангелов. 

"До края на седмицата ще обявим мерките за празниците. Извънредното положение ще бъде удължен с месец. Много внимателно трябва да отпускаме мерките. Понякога най-малкото отклонение може да доведат по нови промени. Стремим се на заболеваемост 600 на 100 000 души", добави Ангелов за мерките за предстоящите празници. 

Ангелов каза още, че няма забрана човек, който е ваксиниран на едно място и да се ваксинира на друго.