Да бъдем отговорни по време на майските празници, напомнят от Националният оперативен щаб по време на брифинга им.

14 дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000. Това ни отрежда 14 място в ЕС и 5 място на Балканите. Продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта. Най-тежко е положението във Варна , Русе, София, Перник и Добрич. Най-ниска заболеваемост има в Плевен, Кърджали, Велико Търново и Пазарджик, поясни Кунчев.

23 на 100 000  ни нарежда да 2 място в ЕС и 3то на Балканите.

„Кривата  спада стремглаво, но по-хубавото е, че кривата на смъртността я последва. Това ме радва най-много“, поясни доц. Кунчев.

„Най-глупавото е да допуснем по време на майските празници да осъществим тесни контакти, което ще се отрази на общото ниво на заболеваемостта“, категорични са от Щаба.

„Наистина има стръмно спадане на кривата, но това ще бъде най-вероятно до другата седмица. Пикът се е пречупил при смъртността. Особено тревожно е задържането на пациенти в интензивните сектори. Имаме 8435 души настанени в болници“, зяви прог. Мутафчийски.

„Ако спада още заболеваемостта, а това най-вероятно ще се случи, другата седмица можем да посрещнем болните при пълни болници. Затова трябва да сме бдителни при идните празници“, напомни генералът.

Не бива се успокояваме с идването на лятото и топлото време. А надеждата да се избавим е ваксината:

„Следя няколко Нова Зеландия, Австралия, Сингапур и Тайван от личен интерес. Новите възможности са във ваксинацията. Израел е показател за това 0 новозаразени и 0 смъртни случаи. А онзи ден във Великобритания имаше само 4 починали души“, поясни генералът.