Безценната мозайка, открита в частен имот на ул. „Леонардо да Винчи” 13 да бъде демонтирана, реставрирана и съхранена в Археологическия музей на Пловдив, е решила специалната комисия с експерти от Министерство на културата и археолози. 

Както първо Plovdiv Time ви разказа, археолозите Елена Божинова и Камен Станев откриха тяло на мъж - жертва на готските нападения от средата на 3 век, и съкровище със сребърни и бронзови монети, тежащи 2.5 кг, откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев в частен имот на ул. „Леонардо да Винчи“ в Пловдив.

Останките на сградата  с перистилен двор от 1-3 в. са открити в източния сектор на терена. Специалистите попаднали на дебел пласт деструкции – разрушения и изгоряла покривна конструкция.

После при разкопките те разкриха красива мозайка с цветни камъни и мотиви като в Голямата базилика.

„Разкрихме и измихме мозайката и се сега се виждат мотивите й, които са изцяло геометрични. Добре запазената северна част  има бордюри с мотиви от брашлянови листа, следва правоъгълно поле със спираловидни мотиви във вид на възли. В централната част са оформени квадрати с  хиксове в кръгове, по края на централното пано има полукръгове и ромбове“, разказаха двамата археолози.

В най-източната част пък има мрежовиден орнамент от квадрати, запълнени с различни цветове. Цялата мозайка е изпълнена в  черено и бяло, жълто, червено, тъмнозелено и светлозелено. Особено интересен е светлозеленият камък – епидот, който се е срещал изключително рядко в онези времена. Археолозите смятат, че се е поръчвал специално. Епидот има и в мозайките на Голямата базилика.

Тогава стана ясно, че част от мозайката е унищожена по време на изкопните работи от строителите, наети от инвеститорите на обекта. Свидетел на нерегламентираните дейности без присъствието на археолог става самата Елена Божинова. Тя подава сигнал в полицията и няколко дни по-късно разрушаването е спряно.

Действията на инвеститорите, които са уведомени, че нарушават закона, принуждават Министерство на културата да подаде сигнал в Окръжна прокуратура, където бе образувана преписка по случая.