Само преди дни, един от паметниците в бунтовния град Батак бе осквернен от недоброжелатели. Върху паметната плоча, наред до надписа "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" бяха изрисувани полумесец и звезда -  знаци от флага на турското знаме.

Батачани изразиха своето масово недоволство след случилото се, а стотици коментари заляха местни Фейсбук групи, след излизането на материал на Trafficnews.

Оскверниха паметник в град Батак със знаци от турското знамеРедом до надписа, "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира", са изрисувани полумесец и звезда

Добри хора веднага предприеха дейстия и почистиха Мемориала "Априлци и Антонивановци", но граждани споделят, че за съжаление грижата за него през последните поне 15 години е никаква, а гледката около него - нелицеприятна. Периодично млади хора организират местни инициативи за събирането на отпадъци около историческото място, но каквото и да е участие от страна на Общината липсва. 

Млади пловдивчани почистиха Мемориала “Априлци и Антонивановци“ в град Батак СНИМКИСръчните деца решили да оползотворят един от последните дни на лятната ваканция с добро дело

Проблемите на батачани, обаче са далеч по-големи. Хората искат промяна в управлението, тъй като според тях в момента то не е в полза на града. 

Преди около 8 дни, в Батак е стартирала подписка, с която жителите искат обособяването на град Батак в отделна Община с прилежащ курорт - Цигов чарк, без селата Нова махала и Фотиново. До момента са събрани над 600 подписа. Тя ще бъде внесена в Министерски съвет, след което ще бъде проведен Референдум на територията на Батак. 

"Нямаме средства за масивна кампания, подписите се събират от човек на човек. Батак е малко градче, хората научават бързо. Вече са събрани над 600 подписа и продължаваме да събираме. Срокът е двумесечен, след което ще бъде проведен референдум за обособяване на град Батак в отделна Община с прилежащ курорт - Цигов чарк, без селата Нова махала и Фотиново. Подписката ще бъде внесена в Министерски съвет, след което очакваме да се проведе референдум на територията на града. Нямам идея дали оскверняването на паметника има връзка с подписката. Знаците се появиха в петък, а събирането на подписи беше започнало 5-6 дни преди това. Хората искат промяна в управлението на Общината, защото към момента то не е в полза на Батак. Това е!" - споделя пред Trafficnews Веселин Станков, който е сред организаторите. 

Вандалският акт обаче още повече амбицира батачани да се борят за самостоятелност и независимост.

Мнение пред нашата медия изказа и друг жител на Батак. "За момента в града ни нищо не може да бъде направено, освен да се надяваме, че подписката , която тече в момента ще промени обстоятелствата. Ако оскверняването на паметника ви е засегнало, значи не знаете, че в деня на местните избори националисти бяха изобразили точно същите знаци - полумесец и звезда, на табелите за ВХОД и ИЗХОД.  За мое огромно съжаление станахме роби в собствения си град" - разказва възмутеният от случващото се Петър Пълев. 

Недоволство има и сред младите хора, които са избрали да останат в града, пропит със славно минало. Те също се надяват на промяна и запазване историята на града.

"За промяната са необходими общи усилия. Градът ни не заслужава тази участ." - завършва Мария Маринкова от комитета. 

Името на Батак е Свобода! Той е история, писана със зелени и червени знамена.