Мариела Нордел - бивша участничка в предаването „Мастър шеф”, с което шеф Андре Токев придоби популярност, изрази яростната си позиция за случилото се миналата седмица с пост във Фейсбук, а именно качването му зад волана в нетрезво състояние. Голяма част от последователите й я подкрепиха, видимо от масовото споделяне на поста й в мрежите.

Вижте какво написа Мариела Нордел по темата:

„Андре Токев дал изявление за медиите. Много съжалявал, искал да върне времето назад и благодарял, че не е претрепал някого.... Като оправдание посочва "динамиката, в която живеем" - тя го била въвела в "жестока мелачка".

Това по повод, че е бил улепен с 1,9 промила алкохол да шофира. За тест на кокаин нищо не се споменава, а ми се струва, че там е заровено кучето, но това е друга тема. Като ПР бих му дала един професионален съвет…

В тази ситуация, какъвто и ход да предприемеш, ще е все грешен! Златното правило е, "Пълно мълчание!". Не може да кажеш колко съжаляваш на родителите, чиито деца са били убити или осакатени от пияни шофьори! Не може да изплюеш едно медийно, "I'm so sorry!", на сираците на Милен Цветков, само защото си се нашмъркал и насвяткал до козирката, а после се изживяваш като питбул! Медийното посипване на главата с пепел, а най-вече - такива фалшиви извинения, хленч колко е гаден животът и как, видите ли, нямало друг начин, имат винаги обратен ефект.

Като бивш колега, с когото работих 3 месеца и ни скъса нервите, и на колеги, и на целия снимачен екип, защото 3 думи не можеше да върже на български като хората, ще дам съвсем друга препоръка:

Немската дисциплина и точност са положителни качества само, когато не са в съчетание с високомерие и арогантност. И, ако си се докарал до тук, благодари на германското ти възпитание - да се считаш за по-висш, за супер човек!

Имахме тежък снимачен ден. Между мен и редакторите на предаването възникна спор. В почивката търся в нета и откривам доказателства в подкрепа на моята теза. Показвам ги на една от редакторките. След 5 минути ме викат при продуцентите. Обяснявам ситуация. Токев беше седнал с тях и си пиеше кафето. Още преди някой да отговори на аргументите ми, той почервеня целия, стана и ми се разкрещя пред всички:

"Кога вие, българите, ще престанете да се изживявате като най-умните?! Не разбрахте ли, че когато ви се каже нещо, трябва да изпълнявате, а не да разсъждавате?!".

Обясних му също толкова емоционално, че благодарение на това ни качество, не сме избили 12 милиона евреи и разрушили целия свят. Два пъти!

Та, ситуацията на Андрето е логическата развръзка на много фактори - къде обективни (германския му произход и възпитание), къде субективни (различните му зависимости - алкохолни, че и други, по-страшни). Не мога като родител, като шофьор и участник в движението, всеки ден да изтръпвам дали някой надрусал се, нафиркал се , изживяващ се като звезда, недосегаем и висша раса човек, няма да налети на детето, на мен, на приятел... Да шофираш в неадекватно състояние, не е ситуация, "много съжалявам, извинете ме, мадам", а опит за предумишлено убийство!!!

Сега, призовавам Ариел и всичките му останали рекламодатели, моментално да прекратят договорите си с него, да си изтеглят рекламите/публикациите с тоя, както и да изискат възстановяването на изплатените му хонорари, и отделно - обезщетение! Защото една марка се гради много години, с много труд и средства, и не може едно разюздано, самозабравило се келеме, забравило от къде е излязло, кой му плаща хляба, да ни е критерий за каквото и да е. Дори за това как да си перем покривките."