Малки бизнеси, които са фалирали ще могат да кандидатстват за единична помощ в размер от 3 до 10 000 лева. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в ефира на Нова телевизия. Тя даде приемер с фалирал фризьорски салон, който не е издържал на последиците на кризата и липсата на клиент.

"Ако един салон е фалирал, собственикът може да взема заем или да кандидатства по новата програма, която може би ще бъде одобрена в днешния ден на Министерски съвет", обяви Сачева и подчерта, че ще бъдат отпускани от 3 до 10 хиляди лева на микро и малки предприятия.

"Това са грантови схеми за директна подкрепа и не трябва да се връщат. Ще се подава декларация. Цялата схема е построена на базата на доверие към хората, които кандидатстват. Разбира се, че ще има и проверки на декларираните данни", обясни социалният министър.

Общо регистрираните безработни са 291 хиляди. Без възможност за обезщетения са около 12 хиляди към този момент. Това са хора без трудови договори, на различен процент, в ресторанти и прочие. За хората от сферата на изкуството и културата има отделна мярка за отпускане на три минимални заплати. 

"Мярката 60/40 обхваща хора от сферата на туризма и хотелиерството. 42,6% от всички одобрени са от този сектор. Мярката е предложена за времето на извънредното положение. Дали тя ще търпи развитие, предстои да се види, след като се направят съответните анализи", каза още тя.

"Към този момент 7 130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. Възможно е да имат спестени средства или да са взели кредити. Част от хотелите и ресторантите се занимават с ремонтни дейности и се подготвят активно за сезона", добави министърът. Сачева заяви, че за туризма ще бъдат обсъждани още и различни мерки.

"Възможното е схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение. Много са възможните варианти. Трябва да се има предвид, че цената на тази криза трябва да бъде поета от всички. Трябва да направим и така, че в държавния бюджет да постъпват средства", каза още социалният министър. Тя даде пример с фризьорството и заяви, че салоните могат да работят при съответните мерки за хигиена и пускайки по 1 клиент.