Любовта на чужденец към пловдивчанка накара холандец да се влюби в чушкопека. Нетипичната артинсталация е монтирана в пловдивското кино Космос. Чрез нея група холандски дизайнери предлагат нов прочит на мотиви от българското културно наследство с идеята, че чуждото възприятие дава нова перспектива върху добре познатото.

Във фокуса на холандеца Херард Ясперсе в “Кукери” пък е документирането и превръщането на традицията в част от масовата популярна култура посредством създаването на кукла, която носи всички формални белези на кукера.

В рамките на дизайн седмицата ще бъдат представени над 300 артиста от цял свят, разглеждащи разнообразието на съвременния дизайн от всички възможни аспекти. Има 18 работилниците за деца и възрастни, а в различни точки на Пловдив са монтирани 7 артинсталации.

Още за нестандартните артинталации – вижте във видеото:

Над 50 събития са включени в осмото издание на фестивала за съвременен дизайн в Пловдив. Една от интересните артинсталации беше монтирана в центъра на града. Емблематичните копчета до фонтаните пред Общината бяха пременени във феерия от цветове.

Целта на експеримента е да се види мнението на пловдивчани – дали ще им допадне новата визия на емблематичните копчета, и дали преждата ще си остане по местата и след седмица.

TrafficNews.bg