Събитието "Летни винени нощи" на 18 и 19 август в рамките на фестивала "Уикенд в Пловдив" се е провело в нарушение на Закона за културното наследство, твърдят наши източници от Министерство на културата. Въпреки заявката на председателя на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев, че има положително становище за разполагането на шатри и маси във Форум Запад, в деловодната система на ведомството няма заведен документ с подпис на ресорния заместник-министър на културата арх. Чавдар Георгиев. 

Сдружение „Съвет по туризма-Пловдив“ е входирало в Националния институт за недвижимо културно наследство схема-проект, която предвижда разполагане на 1 шатра с размер 3/3 м, 2 шатри с размери 2/2 м, 18 маси извън шатри, две временни чешми и две презентационни маси във "Форум Запад". Организаторите заявяват, че ще се разположат столове за обслужващия персонал до масите и по една във всяка шатра при необходимост. С писмо от 28 юли на директора на НИНКН става ясно, че институтът подкрепя подобни събития с цел привличане на туристи, но изразява становище, че е необходимо да се представи схема за преместваемите обекти, които да са извън археологическите структури, както и как те ще бъдат закрепени на терена. Да приложат и актуална фотодокументация на мястото, което са предвидени обектите. Директорът на НИНКН арх. Петър Петров уточнява, че настилката, върху която ще бъдат поставени преместваемите съоръжения, е късна и не е автентична.

"Масите и столовете, които ще бъдат използвани за позициониране на десет винопроизводителя във „Форум Запад“ са с гумени крачета, които не биха наранили настилката на обекта. Трите броя шатри, една от които разположена във „Форум Запад“ и две извън него, не е предвидено да се закрепят трайно на настилката. Те са свободно стоящи. При необходимост от закрепяне ще използваме пластмасови тежести пълни с вода", пишат от Съвета по туризъм в отговор на искането на НИНКН.

Територията, на която се проведе "Летни винени нощи", попада в границите на Цар Симеоновата градина - недвижима културна ценност на градското и парковото изкуство с категория "местно значение" и е част от територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност "Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив". Самият Форум Запад е част от "Античен форум на Филипопол" - археологическа недвижима културна ценност с категория "национално значение".

В случая Законът за културното наследство е категоричен - на територията на недвижимата културна ценност не се допуска разполагане на временни атракционни съоръжения и други подобни, освен в случаите, когато се налага извършване на консервационно-реставрационни работи.

Казусът с провеждането на събития във Форум "Запад" е същият като този на Античния театър, за който писахме преди време - всяко събитие на територията на археологическа недвижима културна ценност, която по закон е със статут от национално значение, се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство и със санкцията на министъра на културата или оторизиран от него ресорен заместник-министър. Точно затова екипът на Общинския институт "Старинен Пловдив" изготви унифицирана схема за провеждането на събития без намеса в археологическия паметник и само на съвременната сцена. Така на организаторите, които наемат Античния театър, се спестява процедурата по съгласуване. За проекти като тези на Държавна опера-Пловдив и спектакли на други трупи е необходимо съгласуване - нещо, което музикалната институция под тепетата изпълни.

"Потвърждавам, че няма положително становище на Министерството на културата за поставянето на временни преместваеми обекти във "Форум Запад" на Античния форум на Филипопол на 18 и 19 август", лаконичен бе пред екипа ни арх. Слави Славов – ръководител на Регионален инспекторат за опазване на културното наследство в Южен централен район за планиране при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерство на културата.

Миналата вечер арх. Емануела Маринска от Регионалния инспекторат е направила проверка на място и е изискала от организаторите документи, които те да докажат, че имат необходимото положително становище. ако те не представят такова, експертите да се консултират с юристите в културното ведомство какви административни действия да предприемат.

"Подадохме си документите в НИНКН. След това поискаха от нас писмено да посочим какви са крачетата на масите и столовете, а те са гумени, за да пазят камъните. Вътре във Форум Запад има една шатра, която не е захваната в земята. В случай, че има вятър, тя се укрепва с водни тежести. Всичко това лично го изпратих в НИНКН. Във вторник или сряда тази седмица имах разговор с арх. Петър Петров и той каза, че има положително становище за провеждането на събитието. Имах разговор и с министъра на културата Кръстю Кръстев. Ако ме питате дали имаме писмен документ от Министерство на културата - не, нямаме такъв. Готови сме да си понесем санкциите, ако сме направили грешка. Всичко, което правим, е с идеята да доставим радост на хората. Снощи събитието бе много посетено без да има блъскане, на чаша вино", коментира пред медията ни председателят на Управителния съвет по туризъм Любозар Фратев.