Второто преливане на кръвна плазма в България на болен от коронавирус пациент е било успешно направено вчера. Това съобщи ген. Мутафчийски по време на тазсутрешния брифинг. Мъжът е бил настанен във ВМА. Той е интубиран.

„И двамата, които са претърпели тази манипулация, са в добро състояние”, заяви генералът. Вчера е била направена и проверка от страна на Агенцията по лекарствата. Тя е имала за цел да установи дали самата процедура се извършва правилно, като към момента няма забележка, допълни шефът на ВМА.

По време на брифинга стана ясно, че премиерът е провел разговори за възобновяването на производството на човешки имуноглобулини.

„Те повлияват лечението на много заболявания, в това число - и автоимунни”, заяви проф. Кантарджиев.Той допълни, че вносът на подобни лекарства е не само скъп, но и неизгоден за българина. Причината е, че методът изисква извличане на антитела от кръвната плазма. Колкото по-билзо е тя до нашите генетични особености, толкова по-успешно би било лечението. 

Както вече стана ясно, се предвижда нов проект за нова производствена линия на БЦЖ ваксина у нас. Борисов е првел разговори и за серуми срещу бутолинов синдром и дифтерия, каза още Кантарджиев. 

Той допълни, че епидемията започва да придобива ендемичен характер – появяват се отделни огнища и държавата успява да реагира с оглед тяхното ограничаване. И даде пример с огнището, появило се в ТЕЦ “Бобов дол”, което било навреме овладяно, за да може централата да продължи работата си.