Пловдивска Първа градска болница е на ръба на филита. Лечебното заведение дължи на доставчици повече от 3 милиона лева. В момента за натрупаните дългове плащат лекари и сестри с намалените си заплати, а от Общината помощ няма. Това е причината лекари и медицински сестри да излязат на протест. След като вчера протестиращият персонал на общинската болница Свети Мина спря работа за два часа, медиците са решени да преместят протеста си под прозорците на пловдивския кмет Иван Тотев, ако няма решение на проблемите им.

Лекарите са на ръба на оцеляването, защото не получават пълния размер на заплатите си месеци наред.

„Ние искаме да спре тази агония и да се вземат мерки, за да продължим да работим, както досега. Искаме да си запазим работата и да си запазим болницата”, разказа пред TrafficNews.bg една от протестиращите лекарки.
Оказва се, че старите дългове на болницата, сега се удържат от заплатите на специалистите. Медиците настояват за обстойна проверка на управлението на лечебното заведение през годините.

„То си има прокуратура и Икономическа полиция и трябва да дойдат тук най-после и да отговорят на тези хора те ли са виновни за изчезването на парите или парите са взети и разпределени”, твърди д-р Цветан Деведжиев – началник на кардиологичното отделение.

От позицията на лекарите - във видеото на TrafficNews.bg:


Общинското заведение има едно единствено искане към принципала си.

„Искам Общината да поеме старите си задължения, за да може лечебното заведение да започне самостоятелно да съществува, защото то може да се самоиздържа”, заяви от своя страна управителят на МБАЛ „Св. Мина” Галина Карауланова.

Лекарите са твърдо против лечебното им заведение да бъде сливано с друга болница, каквито са намеренията на пловдивската община.

„Всяка болница индивидуално и със своите си специалисти се справя по-добре, отколкото две слети в едно.”, твърди дългогодишна лекарка.

Дали една от най-старите болници в Пловдив ще бъде закрита или слята с друго лечебно заведение, предстои да реши Общинският съвет в града.

TrafficNews.bg