Административният съд в Пазарджик отмени решението на Общинската избирателна комисия в град Септември, с което са прекратени предсрочно пълномощията на Лазар Влайков като общински съветник. Това става ясно от решението на Административен съд – Пазарджик, публикувано на сайта на институцията. В мотивите към решението си съдът посочва, че не се спори относно обстоятелството, че Влайков не е присъствал на три заседания на Общинския съвет, но за последното от тях той е уведомил, че не може да присъства, тъй като по същото време е призован като обвиняем по наказателно дело в Окръжен съд – Пазарджик.

Според съда, това е уважителна причина, за която Влайков е уведомил писмено Общинския съвет в град Септември. С решението си Административният съд в Пазарджик отменя и обезсилването на издаденото удостоверение за общински съветник на Влайков, а също и обявяването за избран за съветник на следващия в листата Йордан Кръстев.

Съдът посочва, че съгласно чл. 30, ал. 4, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно, когато, без да е уведомил писмено председателя на Общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини – служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, не участва в три поредни или в общо пет заседания на Общинския съвет през годината, пише Пик. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Припомняме, че Лазар Влайков подаде оставка като председател на Общинския съвет в град Септември, след като с негов пистолет 6-годишно дете неволно уби собственик на заведение в село Виноградец. Влайков остана общински съветник, но поради наложената му мярка за неотклонение „домашен арест“ не се яви на няколко заседания на Общинския съвет, което даде основание на Общинската избирателна комисия в град Септември да прекрати предсрочно пълномощията му.