Общинската избирателна комисия в Септември прекрати предсрочно пълномощията на общинския съветник Лазар Влайков. Три мотива посочват в своето решение от ОИК, като сред тях попада и това, че му е наложена и мярка за неотклонение “домашен арест”. Решението подлежи на обжалване.

В своето решение Общинската избирателна комисия посочва на първо място че общинския съветник Лазар Николов Влайков е отсъствал неоснователно от сесии. Това са заседанията на 29 септември, 25 октомври и 9 ноември. В същото време председателят на Общински съвет е предоставил информация, че Влайков е било информиран по надлежния път за провеждането на сесиите на местния парламент. Като трети мотив за предсрочно прекратяване на провомощията на общинския съветник, от комисиията посочват наложената му мярка за неотклонение “домашен арест”.

В решението на ОИК се казва още, че са поискани доказателства затова дали общинският съветник Лазар Влайков е подавал искане до компетентните органи за получаване на разрешение за явяване на сесиите на Общински съвет – Септември. Към настоящия момент обаче не са постъпили данни от Окръжна прокуратура в Пазарджик и в Пловдив в тази насока. Затова и от Общинската избирателна комисия прекратяват предсрочно правомощията на Влайков като общински съветник.

Комисията обявява и името на следващия в листата на ГЕРБ, който ще положи клетва като съветник. Това е Йордан Кръстев.

Решението на ОИК- Септември подлежи на обжалване пред Административен съд- Пазарджик в седемдневен срок. Припомняме, че Лазар Влайков беше привлечен като обвиняем за това, че на 31 август срещу 1 септември във Виноградец при държане на огнестрелно оръжие не е взел необходимите мерки за сигурност, предоставил е оръжието на дете, в резултат на което е последвала смъртта на Наско Тонкев.