Лавина от недоволство залива България в последните дни. Протести оформят дневния ред, а причините за тях са различни, но с една пресечна точка. Енергетици, медици, бизнесът и гражданите недоволстват от политиките, които води служебното правителство, както и мерките, които се предприемат за обезщетения на фона на финансова криза, която все по-силно стиска българина за гърлото.

Синдикати и работодатели организираха национален протест с искане на спешни мерки от страна на държавата, за да се овладеят растящите цени на тока, а към тях се присъедини и сектора на заведенията. За същото от месеци повтаряха и производителите на основни хранителни продукти. Всички настояха за спешни мерки и компенсации за засегнатите дружества, сред които има училища, болници и  културни институции.  Според тях засегнати са 600 000 потребители, а сметките за септември са скочили двойно. За да не се стигне до фалит на икономиката, те настояха държавата да вземе спешни мерки. Представители на протеста бяха и на среща в Министерския съвет, след нея стана ясно, че са обсъдени различни механизми как да се намали цената на електоенергията занапред, а държавата е поела ангажимент за финансови компенсации, които бизнесът настоява да получи още преди да излязат сметките за октомври. 

Спешни медицински работници, обединени с лекари, медицински сестри и санитари от цялата страна и COVID отделенията в болниците пък настояха с протест за нова заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия.

На протест излязоха и миньори, работещи в ТЕЦ "Марица-Изток"2. Причината се оказа "Зелената сделка", според която всички централи, които работят на въглища, трябва да преустановят своята дейност. На практика това оставя хората, които работят в централата, без работа и алтернатива. Целта на протеста им е удължаване максимално работата на комплекса.

Национален протест се състоя и при пътно-строителните фирми в цялата страна, а причината бе липсата на разплащания, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени проекти. От браншовата организация съобщиха, че не са им плащани заплати от 5 месеца, а докато държавата търси решение, те излязоха в няколко града на страната. В Пловдив протестиращи блокираха Околовръстния път, които малко по-късно бяха привиквани на разпити в полицията заради протестите. 

Протест блокира Околовръстното, строители си искат паритеТе са работници и представители на Българска браншова камара „Пътища”

 

Полицията вика пътищари от Пловдив на разпит заради протеститеМеждувременно вчера стана ясно, че националните митинги спират

Най-сериозен отзвук обаче получи последната заповед на министъра на здравеопазването, която въведе зелени сертификат за всички дейности на закрито. Тя, де факто, трябваше да даде свобода на бизнеса да работи без досега действащите ограничения, де юре – нещата не са съвсем така.

Заповедта за зеления сертификат - двоен аршин, липса на информация и никаква технология! Резултатът - абсолютен хаосЗапочват протести в София и областните градове, от БСП поискаха оставката на Кацаров

Това решение на служебното правителство изкара днес по улиците в столицата и големите областни градове стотици граждани, представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш, студентски организации и политици – всички с искане заповедта да бъде изменена. Част от гражданите пък изостриха емоции заради липсата на време за организация.

Припомняме, че днес в Пловдив се проведе граждански протест пред сградата на РЗИ, а хората бяха категорични, че с въвеждането на зелен сертификат се накърняват техните права за свободно придвижване и избор. Пловдивчаните определиха новите мерки като фашизъм и геноцид и подчертаха, че не са антиваксъри, но не желаят да им бъде налагано насилствено да се имунизират.

Пловдивчани излязоха на протест: Новите мерки са фашизъм и геноцидВаксините нито ни пазят от разболяване, нито от разпространение на вируса, каза Деляна Христова

Протест се организира и в София пред сградата на Министерството на здравеопазването, отново със същите мотиви.

Стотици се събират на протест пред здравното министерство, искат оставката на КацаровИзгориха зелен сертификат пред сградата на ведомството в София, здравният министър се напусна през задния изход

Всичко това са случва на фона на мнението на здравния министър, че какви то и мерки да бъдат въведени, е невъзможно удовлетворяването на целокупния български народ. По време на брифинг по-рано през деня той подчерта, че протеста на ресторантьорите е „по-скоро политически“, с което разгневи Алибегов и организациите, които отвърнаха на удара и нарекоха това „поредните грозни лъжи на Кацаров“.

Срещу новите мерки застанаха още представители на политически фомации и дори кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков осъди от  Пловдив новата заповед с искане Националния оперативен щаб да бъде възстановен, тъй като "служебното правителство не се справя с овладяване на кризата". Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова поискаха оставката на Кацаров. 

Проф. Герджиков от Пловдив: Новата заповед е напълно навременна и адекватна, но за някоя друга държаваКандидат-президентската двойка се срещна с пловдивчани

Протест ще има и утре в Пловдив срещу мерките, който се организира от ресторантьорите

От пловдивските заведения ще окупират РЗИ: Това не е протест! Това е бунтВ два последователни дни ресторантьорите ще протестират пред сградата на здравната инспекция